iPad, e-readers goed voor het milieu

26 augustus 2010
Met de iPad begin je ergens in je 18e elektronisch gelezen boek te besparen op de CO2-uitstoot die je leesgedrag veroorzaakt. En ook de chemische verontreiniging lijkt niet ongunstig af te steken tegen het traditionele papieren product. Per saldo is het gebruik van elektronische lezers daarom goed voor het milieu – als je niet te vaak een nieuwe koopt.

Tot die conclusie komt columnist Brian Palmer van The Washington Post, met name op basis van een onderzoek van milieu-adviesbureau Cleantech. Volgens Cleantech veroorzaakt de productie, het transport en de recycling van een boek gemiddeld 7,5 kilo CO2-equivalenten. Voor de productie van de iPad ligt dat getal – volgens opgave van Apple – op 130 kilo per apparaat. Amazon doet geen opgave, maar Cleantech schat dat voor de productie en distributie van dat apparaat 168 kilo CO2-equivalenten nodig zijn.

Een e-reader verbruikt weinig energie als die gebruikt wordt voor het lezen van een boek; 3 watt in het geval van de iPad. De invloed daarvan op de vergelijking tussen boek en e-reader is gering, meent Palmer, en dus kun je volgens hem stellen dat een iPad of e-reader op de CO2-uitstoot begint te besparen vanaf het 18e respectievelijk 23e boek.

Ook op het punt van waterverbruik verslaat het elektronische boek de papieren variant. Bij de productie van een papieren boek wordt 26,5 liter water gebruikt. Een elektronische uitgever heeft genoeg aan nog geen 2 koppen per e-boek – voor koffie, thee e.d. voor de medwerkers.

Bij het gebruik van chemicaliën ligt het beeld wat minder duidelijk. Uit gezondheidsoogpunt zijn de organische verbindingen die bij de productie van inkt worden gebruikt waarschijnlijk schadelijker dan de stoffen die vrijkomen bij productie en recycling van e-readers, stelt Palmer. Anderzijds wordt in elektronica als de iPad en de Kindle wel gebruik gemaakt van schaarse delfstoffen; de winning daarvan brengt lokaal veel schade toe aan het milieu, en lokt in landen met zwakke overheidsstructuren politieke instabiliteit en geweld tegen burgers uit.

Al met al is lezen van e-boeken uit milieu-oogpunt te verkiezen boven de papieren evenknie, concludeert Palmer, ervan uitgaande dat de lezer zijn eigen boeken koopt. Want als men het papieren boek uit de bibliotheek haalt, verschuift de uitkomst van de milieurekensom snel in het voordeel van papier, aldus Palmer.

Het artikel van Palmer, met verwijzingen naar zijn bronnen, is te vinden op de website van The Washinton Post.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.