Innovatie & Strategie

Netwerken
Control Room Akagera National Park

IoT maakt Afrikaans wildpark slim

Beter logistiek beheer, en potentieel een 'game changer' voor natuurbescherming.

17 juli 2017

Beter logistiek beheer, en potentieel een 'game changer' voor natuurbescherming.

Het Akagera National Park in Rwanda is als eerste ter wereld 'slim' gemaakt met de aanleg van een LoRaWan-netwerk. Het is een autonoom, lokaal netwerk dat kan opereren zonder internetverbinding.

Het eerste slimme natuurpark ter wereld is gerealiseerd door de  Nederlandse natuurorganisaties ShadowView en The Internet of Life in samenwerking met African Parks. Het communicatienetwerk dat is aangelegd, kan data verzamelen van sensoren tot in alle uithoeken van het reservaat van 1122 vierkante kilometer. Onderstaande video geeft een beeld van wat daarbij kwam kijken.

ShadowView Smart Parks from ShadowView on Vimeo.

Bij de aanleg is bijzondere aandacht gegeven aan robuustheid. Het systeem is in de testperiode de afgelopen zes maanden geen enkele keer offline geweest. Ook beveiliging was een punt van aandacht. Internet of Things-toepassingen zijn op dat punt natuurlijk erg kwetsbaar. Extra aandacht voor de beveiliging moet het uiterst moeilijk maken om het systeem te hacken. Het systeem en de sensoren werken volledig op zonne-energie.

Parkwachters, voertuigen van personeel en bezoekers, en gereedschap zijn alle voorzien van sensoren. De sensordata wordt in de controlekamer van het park gepresenteerd in een gebruiksvriendelijke webapplicatie. De locaties van de trackers worden real time geüpdatet. Met deze informatie kunnen de park beheerders beter worden aangestuurd.

Logistieke winst

In die verbeterde mogelijkheden voor logistieke besturing zit in eerste instantie de grootste winst. “Deze technologie biedt enorme mogelijkheden, is eenvoudig en betaalbaar. De oplossing heeft er in Akagera voor gezorgd dat we de logistiek van voertuigen en personeel beter konden managen. We krijgen nu op een centrale plek een live overzicht van bewegingen en werkzaamheden in het park”, vertelt Jes Gruner, park manager van Akagera.

Daarmee is de ambitie nog niet vervuld: “Het grootste voordeel is dat dit systeem meer veiligheid biedt voor onze dieren en het groeiende aantal toeristen. Deze techniek kan een ware game changer worden voor natuurbescherming in Afrika”, zegt Gruner. Op dat laatste vlak wordt nu al verbetering geboekt doordat de rangers door al beschikbare data te combineren met het systeem een beter beeld krijgen van bewegingen van bijvoorbeeld olifanten en leeuwen in afgelegen gebieden die voorheen moeilijk te beheren waren. De komende maanden worden die mogelijkheden verder uitgebreid door het aanbrengen van sensoren op bedreigde dieren, het aanbrengen van hekwerksensoren, het monitoren van cameravallen en het monitoren van machines en installaties.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.