Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
IoT

IoT en software, een vergeten combinatie?

Software heeft een grote rol te spelen in het Internet of Things: voor security en voor groter nut.

24 september 2018

Het Internet of Things (IoT) bestaat lang niet alleen uit ‘dingen’. De devices, sensoren en andere connected-apparaten die het IoT vormen, zijn weliswaar zelf hardware, maar ze draaien natuurlijk op software, en zijn verbonden met softwaresystemen voor hun smartheid. Securityproblemen met het IoT blijken vaak een softwarekwestie te zijn, maar functionaliteit en innovatie draaien ook om de programmatuur.

Software slokt de wereld op, is een oude IT-voorspelling die allengs werkelijkheid wordt. De visionaire uitspraak komt van Marc Andreessen, ooit bekend geworden als jonge ondernemer met de Netscape-browser en sinds jaar en dag tech-investeerder. De door hem voorziene wereldverovering door software uit zich in nieuwe, innovatieve diensten, producten en bedrijven.

Waardering voor software

Vreemd genoeg geniet software niet altijd de bijbehorende waardering of de benodigde inzet. Veilig programmeren, security-by-design, beheer- en patchbaarheid zijn nog steeds hete hangijzers. En op het gebied van IoT speelt software nog de tweede viool. Geleidelijk aan komt daar een kentering in, maar pas na schade en schande.

Genoeg securityincidenten in de wereld die te wijten zijn aan onjuiste configuraties, kwetsbare software, onvoorziene functionaliteit en verouderde systemen. Groot probleem is de updatebaarheid van software, wat in de praktijk leidt tot gebrek aan updaten.

Bij het IoT komt daar ook de massaliteit en soms zelfs ‘onzichtbaarheid’ van devices bij. Vele connected things zijn lastig te overzien en moeilijk allemaal te beheren. Klinkt als een uitgelezen ICT-taak: het automatiseren van handelingen die veel werk vormen. Daar is beheerbesef maar ook softwareslimheid voor nodig.

Hardwareherkomst

Alleen komen veel IoT-producten van hardwareproducenten. Zij zijn qua businessmodel én qua werkwijze niet of niet goed ingericht op het bijhouden en onderhouden van de software in hun producten. En zelfs als een fabrikant met updates komt, is het nog de vraag of en hoe die bij gebruikers terechtkomen. Waarna die klanten vaak geconfronteerd worden met software die niet altijd makkelijk of niet zonder downtime updatebaar is.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!