Investeringen

Investeerders steken 25 miljoen dollar in Mendix

Mendix, leverancier van het gelijknamige 'agile' applicatie-ontwikkelplatform, heeft 25 miljoen dollar extra risicodragend vermogen weten aan te trekken.

© CC0 - Pixabay stevebp
23 januari 2014

Mendix, leverancier van het gelijknamige 'agile' applicatie-ontwikkelplatform, heeft 25 miljoen dollar extra risicodragend vermogen weten aan te trekken.

De kapitaalinjectie is voor Mendix de grootste tot nu. In 2011 ontving het bedrijf 13 miljoen dollar van Henq en Prime. Laatstgenoemde doet ook nu weer mee, naast het Amerikaanse Battery Ventures. Wat de omvang is van de respectievelijke belangen van de drie partijen die nu naast het eigen management in Mendix participeren, is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat Prime nog steeds de grootste externe aandeelhouder is. Het extra eigen vermogen is bedoeld om te worden ingezet voor zowel de commerciële als de technische doorontwikkeling van Mendix.

Keuze voor cloud-strategie

In de commerciële strategie ligt voor de komende jaren bij Mendix de nadruk op internationalisatie, waarbij handig gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om Mendix in de cloud te laten 'draaien'. Door Mendix als een platform-as-a-service (PaaS) aan te bieden kan het bedrijf snel en kosteneffectief opschalen zonder overal in infrastructuur te investeren. Support en backoffice zijn en blijven in Nederland geconcentreerd. Voor de verkoop zet Mendix in op een een combinatie van eigen sales teams in VS en Europa en een ecosysteem van partners. De lijst van 'global' partners telt op dit moment al meer dan 50 bedrijven, waar onder Capgemini, Accenture, Ciber en Centric. Volgens oprichter/directeur Derek Roos zijn met de drie investeerders geen concrete mijlpalen in de uitrol van de internationalisatiestrategie afgesproken: "(..) ons eigen ambitieniveau en maatstaf is meer dan hoog genoeg. Mendix heeft als ambitie om marktleider te zijn, wat de druk legt op zowel marktaandeel (expansie), als voorop blijven lopen op technisch gebied. De technische ontwikkelingen in de markt gaan snel -- op gebied van cloud, mobiel, integratie, appstores, api’s -- en als strategie wij willen niet volgend maar leidend zijn".

Een open ecosysteem

Eind vorig jaar lanceerde Mendix versie 5 van zijn platform, met nieuwe mogelijkheden om het opleveren van multi-device applicaties te versnellen. In de technische doorontwikkeling van het Mendix-platform zou het zwaartepunt liggen op het 'enablen' van een zo open mogelijk ecosysteem van partners en gebruikers die eigen IP- en businessmodellen ontwikkelen. Volgens Roos kan daarbij onder meer worden gedacht aan content op het platform ontwikkelen en voor hergebruik aanbieden. Op dit moment maken wereldwijd maken enkele honderden organisaties gebruik van het Mendix-platform. Bekende gebruikers zijn onder mee: ABN Amro, BAM Infratechniek, Dun & Bradstreet, Genzyme, KPN, Liberty Mutual, Roche, TNT en Sprint. Vorige week werd bekend dat Mendix door Gartner is opgenomen in het eerste Magic Quadrant for Enterprise Application Platforms-as-a-Service. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.