Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeerders bankroet WorldCom schikken opnieuw

Een groep institutionele beleggers in het failliet gegane Amerikaanse telecomconcern WorldCom heeft gisteren een schikking getroffen van 651 miljoen dollar met zakenbanken betrokken bij de zaak. De banken hebben onvoldoende gelet op onregelmatigheden in de financiële huishouding van het bedrijf voordat ze waardepapieren van WorldCom aan beleggers aanboden.
Investeringen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay



De schikking heeft betrekking op 32 verschillende individuele rechtszaken aangespannen door meer dan zestig Amerikaanse beleggings- en bedrijfsfondsen, waaronder een aantal pensioenfondsen en de verzekeringsgigant AIG. Deze groep stelt dat ze ongeveer 1,8 miljard dollar aan obligaties en andere waardepapieren in rook zagen opgaan toen WorldCom in 2002 uitstel van betaling aanvroeg. Er was voor 11 miljard dollar boekhoudfraude gepleegd.

Tot de zeventien zaken- en effectenbanken die het merendeel van de schikkingskosten moeten betalen, behoren onder andere Citigroup en JPMorgan Chase. Ook een aantal voormalige topmensen van WorldCom moet bijdragen aan de schikking.

De beleggingsfondsen deden niet mee in de zogenoemde class action-rechtszaak, waarbij andere gedupeerde partijen zich kunnen aansluiten, rond WorldCom die eerder dit jaar werd beslist. Toen schikten gedupeerde beleggers onder leiding van het pensioenfonds New York State Common Retirement Fund voor in totaal 6,1 miljard dollar. Daarvan nam Citigroup 2,58 miljard dollar voor zijn rekening en JPMorgan Chase 2 miljard dollar. Financiële instellingen op Wall Street zijn dit jaar al akkoord gegaan met meer dan 12 miljard dollar aan schikkingen rond de WorldCom-affaire. (anp)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in