Introductiedagen: Sogeti spuit nieuwe aanwas rood

15 april 2011

“Het begint weer een aardig groepje te worden Ruud”, meldt Hanneke Driessen van de Sogeti Academy tevreden aan Ruud Poels in de kantine van het hoofdkantoor in Vianen. Communicatiemanager Poels beaamt dat. Hoewel er een paar jaar geleden soms meer dan honderd nieuwelingen per maand deelnamen aan de introductiedagen, is hij blij dat het er deze ochtend 36 zijn. Met zulke aantallen gaat Sogeti de streefcijfers halen. Tussen de 350 en 500 professionals wil het bedrijf in 2011 een contract aanbieden.

Het is vrijdag 1 april. Een gemêleerd gezelschap heeft zich verzameld in de Sogiëteit op de eerste etage; testers, programmeurs, adviseurs, architecten, unit-managers, salesmanagers en projectmanagers. Veel vrouwen deze keer, ongeveer een derde. De meesten zijn via via geworven, op netwerksites of carrièrebeurzen. Ook op de campussen van ’s lands technische universiteiten manifesteert het bedrijf zich nadrukkelijk. “We willen zo snel mogelijk op het netvlies van studenten staan”, aldus Chiel Kronenburg, relatiemanager Hbo/wo: “Als studenten het rode schoppenteken zien, moeten ze meteen aan ons denken. Vervolgens proberen we hen met de inhoud te triggeren. Bij ons kunnen ze de meest interessante technische uitdagingen verwachten.”

Bij Sogeti is men overtuigd van de eigen kwaliteiten. Het bedrijf beweert zelfs de beste opleider van Nederland te zijn. Voor Diana Koenraadt (26), een van de nieuwelingen, was dat een belangrijke reden om voor dit bedrijf te kiezen. Koenraadt is aangenomen voor 32 uur bij de divisie Software Control. Ze studeerde technische informatica aan de TU Eindhoven. In oktober had ze een prima gesprek met een recruiter op een carrièrebeurs. Koenraadt: “Er was veel persoonlijke aandacht. Hij stelde de juiste vragen en heeft me daarna nog regelmatig gebeld om te informeren hoe het ging. Het contact verliep prettig. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier mijn persoonlijke ontwikkeling kan vormgeven. Ik wil mijn softskills verbeteren, zoals omgang met klanten en presentatievaardigheden. Op de Sogeti Academy kan ik echt alle kanten op.”

Offshoring heeft de toekomst
Wereldwijd heeft het van oorsprong Franse bedrijf meer dan twintigduizend medewerkers. In Nederland zijn het er 3200 (verdeeld over acht vestigingen). Vanuit Mumbai en Bangalore in India werken nog eens tweehonderd mensen voor Sogeti Nederland. CEO Jeroen Versteeg legt de nieuwelingen uit hoe dat zit: “Offshoring is bij ons volledig geïntegreerd. Logisch. Indiërs zijn goed en kostentechnisch interessant. De komende jaren willen we die verhouding meer naar onze hand zetten want tweehonderd is veel te weinig op een totaal van 3200. Offshoring heeft de toekomst. IT-bedrijven die daar niet in meegaan, gaan het niet redden.”

Opvallend is het informele contact tussen de nieuwelingen en de CEO, die niet van dikdoenerij houdt, door bijna iedereen met ‘je’ wordt aangesproken en zo nu en dan pardoes wordt geïnterrumpeerd. Versteeg dist de nieuwelingen een smakelijk verhaal op over zakelijke gebruikers (“Zij willen functionaliteiten via smartphone en pda ontsloten hebben”), nieuwe concurrenten (“Ook Amazon en Cisco bieden geïntegreerde oplossingen”), de exponentiële groei van de hoeveelheid data (“In 2011 is die even groot als alle jaren daarvoor bij elkaar”) en the internet of things (“Heeft impact op opslag, security, nieuwe toepassingen en business intelligence”).

Informatietechnologie zit volgens Versteeg in een “volledige transitie”. De vraag naar personeel zal daardoor flink stijgen: “We gaan weer naar tekorten op de arbeidsmarkt. Dat is goed én slecht nieuws voor jullie. Het goede nieuws is dat niemand in de zaal bang hoeft te zijn zonder werk te komen. Het slechte nieuws is dat jullie waarschijnlijk tot je 72e aan de bak moeten.”

Niet beloven wat niet kan
De CEO is overigens ook niet bang om gevoelige kwesties aan te snijden. Zoals deze: “Als industrie moeten we stoppen met dingen leveren die technisch niet kunnen. Met informatietechnologie kan niet alles. Laten we dus niet doen alsof dat wel zo is. Als het te ingewikkeld is wat de klant vraagt, is het onze taak om ‘nee’ te zeggen.” Dat geeft ademruimte. Een van de aanwezigen in de zaal gaat voor de bevestiging: “Jeroen, je bedoelt dus dat wij tegen een klant mogen zeggen dat we geen tovenaars zijn en niet alles kunnen fixen?” Precies, dat bedoelt de CEO.

Het geeft mooi aan waar dit bedrijf voor staat. Nieuwe medewerkers mogen kritisch zijn. Verder behoren openheid en passie tot de gereedschapskist. Arbeidsmarktdeskundige Kronenburg vult het wensenlijstje aan: “Een Sogetist wil altijd beter worden in zijn specialisme, heeft een proactieve houding, kan zichzelf verkopen, is ondernemend en weet te lobbyen voor nieuwe opdrachten.”

We voegen er nog één eigenschap aan toe: een Sogetist houdt niet van bedrijven die massaal personeel ontslaan bij economische tegenwind. Want waar de vier grootste IT-bedrijven van Nederland tijdens de kredietcrisis bijna zesduizend mensen ontsloegen, hield de nummer vijf iedereen aan boord. “Natuurlijk heeft dat geld gekost. Maar gelukkig konden we het betalen”, aldus Kronenburg. “We hebben geleerd van de internetbubbel begin deze eeuw. Toen hebben we mensen ontslagen en kostte het vijf jaar om het evenwicht te herstellen. Deze keer wilden we het anders doen. We hebben veel mogelijkheden gegeven voor bijscholing. En we hebben een andere verdeling over de sectoren gemaakt. Nu zijn we minder afhankelijk van de financiële sector.”

De nieuwelingen konden ondertussen bijna niet wachten om aan de slag te gaan. Op 1, 4 en 5 april beleefden ze hun vuurdoop en konden ze alvast wennen aan de joviale bedrijfscultuur. Jeroen Versteeg: “Onze klanten vinden Sogetisten aardiger dan medewerkers van onze concurrenten. Wij willen dus Sogetisten van jullie maken. Je zou het hersenspoeling kunnen noemen maar dat klinkt zo vervelend. Wij houden het liever op rood spuiten.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!