Development

Apps
CoronaMelder

Introductie CoronaMelder-app uitgesteld

Geen landelijke introductie morgen.

© Rijksoverheid
31 augustus 2020

Geen landelijke introductie morgen.

Minister de Jonge van Volksgezondheid ziet af van de landelijke introductie van de Coronamelder-app op 1 september. Uit de tests uitgevoerd in Twente en de Achterhoek blijkt dat zich nog te veel problemen voordoen.

De Coronamelder-app heeft een aantal serieuze tekortkomingen, meldt dagblad Tubantia. De belangrijkste is wel dat de app - die bedoeld is om meldingen te geven - afhankelijk van het type telefoon geen meldingen geeft tenzij de app geopend wordt. Het probleem zit in de API die Google en Apple samen hebben ontwikkeld. Ook apps in andere landen hebben last van dit probleem. Er wordt met Apple en Google gezocht naar een oplossing van het probleem. Tot die tijd zou de gebruiker dus minimaal één maal per dag de app te activeren om te zien of er sprake is geweest van risico op besmetting.

Maar dan zijn er ook nog de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die heeft het ministerie een dringend advies gegeven een aantal zaken rond het gebruik van de app en de gegevensverwerking vast te leggen in een wet. Die noodwet is in de maak, maar nog niet goedgekeurd in het parlement.

App sluit niet aan bij werkwijze GGD

Ook is er irritatie over een nieuw testregime waar de app mee komt, maar waar de GGD's niet goed mee uit de voeten kunnen. Zo raadt de app de gebruiker aan een test aan te vragen wanneer er contact is geweest met een besmet persoon, ook als de gebruiker geen symptomen heeft. Dat is in strijd met de richtlijnen van de GGD die mensen alleen wil testen bij (geringe) klachten. Daarbij raadt de app aan een testafspraak te maken voor dat 7 dagen zijn verstreken na het contact waar mogelijk besmetting is opgetreden. Het blijkt dat het maken van afspraken op langere termijn niet lukt in het huidige systeem van de GGD's.

Verder werkt de app niet op sommige vooral wat oudere telefoons. De Jonge heeft aangegeven daar niet te zwaar aan te tillen, omdat de meeste mensen een telefoon hebben waar de app wel op werkt. Hij gaat dan echter wel voorbij aan het feit dat met name ouderen miner geneigd zijn elk jaar een nieuwe smartphone te kopen.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 08 september 2020 14:42

Het lijkt mij naïef te denken dat veel mensen elk jaar een nieuwe telefoon kopen.

Mocht dat toch zo zijn dan zeg ik: wat een sukkels!

Mr A.F. le Gras 31 augustus 2020 18:37

En dan hebben we het nog maar niet over de groep die inmiddels bewust afscheid heeft genomen van een smartphone en dus ook van de bijbehorende apps , bv omdat ze het zat zijn om door de Google's cs. bestolen te worden van al hun data. Hoe groot die groep is is onduidelijk, maar de optelsom van alle groepen die of geen (geschikte) smartphone hebben of er nog wel een hebben , maar om eerder genoemde redenen ervan afzien om apps te gebruiken of om andere hen moverende redenen geen coronamelder willen downloaden zou wel eens groter kunnen zijn dan gedacht.

Dat roept opnieuw de vraag op of het niet verstandiger zou zijn dit haastproject nog eens rustig te evalueren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.