Overslaan en naar de inhoud gaan

Introductie CoronaMelder-app uitgesteld

Minister de Jonge van Volksgezondheid ziet af van de landelijke introductie van de Coronamelder-app op 1 september. Uit de tests uitgevoerd in Twente en de Achterhoek blijkt dat zich nog te veel problemen voordoen.
Corona traceer-app
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De Coronamelder-app heeft een aantal serieuze tekortkomingen, meldt dagblad Tubantia. De belangrijkste is wel dat de app - die bedoeld is om meldingen te geven - afhankelijk van het type telefoon geen meldingen geeft tenzij de app geopend wordt. Het probleem zit in de API die Google en Apple samen hebben ontwikkeld. Ook apps in andere landen hebben last van dit probleem. Er wordt met Apple en Google gezocht naar een oplossing van het probleem. Tot die tijd zou de gebruiker dus minimaal één maal per dag de app te activeren om te zien of er sprake is geweest van risico op besmetting.

Maar dan zijn er ook nog de zorgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die heeft het ministerie een dringend advies gegeven een aantal zaken rond het gebruik van de app en de gegevensverwerking vast te leggen in een wet. Die noodwet is in de maak, maar nog niet goedgekeurd in het parlement.

App sluit niet aan bij werkwijze GGD

Ook is er irritatie over een nieuw testregime waar de app mee komt, maar waar de GGD's niet goed mee uit de voeten kunnen. Zo raadt de app de gebruiker aan een test aan te vragen wanneer er contact is geweest met een besmet persoon, ook als de gebruiker geen symptomen heeft. Dat is in strijd met de richtlijnen van de GGD die mensen alleen wil testen bij (geringe) klachten. Daarbij raadt de app aan een testafspraak te maken voor dat 7 dagen zijn verstreken na het contact waar mogelijk besmetting is opgetreden. Het blijkt dat het maken van afspraken op langere termijn niet lukt in het huidige systeem van de GGD's.

Verder werkt de app niet op sommige vooral wat oudere telefoons. De Jonge heeft aangegeven daar niet te zwaar aan te tillen, omdat de meeste mensen een telefoon hebben waar de app wel op werkt. Hij gaat dan echter wel voorbij aan het feit dat met name ouderen miner geneigd zijn elk jaar een nieuwe smartphone te kopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in