Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kevin Warwick

Interview: De eerste cyborg op aarde werkt nu aan Parkinsononderzoek

'Over vijftig jaar willen mensen graag een chip in hun brein'

© Kevin Warwick
28 december 2020

De Britse professor cybernetica Kevin Warwick (66) was ruim twintig jaar geleden met een microchip in zijn arm de eerste cyborg ter wereld. Anno 2020 hoopt hij dat er ooit nog een in zijn brein wordt geplaatst. Warwick spreekt met AG Connect over onder meer zijn avonturen als cyborg, het Neuralinkonderzoek van Elon Musk en zijn eigen plannen voor de toekomst.

24 augustus 1998. Kevin Warwick ligt op een operatiekamer voor een bijzondere chirurgische ingreep. Een microchip wordt in zijn onderarm geïmplanteerd en aangesloten op zijn zenuwstelsel. Op de YouTubebeelden lijkt hij gespannen, maar tegelijkertijd ook vastbesloten: Warwick wil breken met de limieten van zijn menselijk lichaam. Nog even en dan is hij samengevoegd met een computer. Een cameraploeg legt alles vast. 

Na een levensgevaarlijke operatie is Warwick wereldnieuws als allereerste cyborg op aarde. Het lukt ´Captain Cyborg´ zoals hij genoemd wordt, daadwerkelijk om met zijn brein een robotarm op afstand te besturen. Wanneer iemand de robotarm tegendruk geeft, voelt hij het in zijn eigen arm. Terugduwen lukt hem ook. Een uniek en nooit eerder vertoond onderzoek.

Nu, zo’n twintig jaar later, wil miljardair Elon Musk met zijn bedrijf Neuralink graag nog een stapje verdergaan, door chips op hersenen aan te sluiten. De revolutionaire zakenman demonstreerde in augustus een varken met een chip in zijn hersenen.

Professor Warwick. U onderzoekt al tientallen jaren de mogelijkheden van chips in het menselijk lichaam. Waar werkt u momenteel aan?

“Voor de Universiteit van Coventry begeleid ik onderzoeken van studenten naar mogelijkheden van communicatie tussen zenuwstelsels en computersystemen. Daarbij richten we ons op ‘diepe hersenstimulatie’ bij Parkinsonpatiënten (zie kader). Een neurochirurgische behandeling dus, waarbij een elektrode in specifieke hersengedeelten wordt ingebracht om zo de effecten van Parkinson tegen te gaan. Dit werkt voor sommige patiënten nu al erg goed.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!