Interoute breidt zijn glasvezelnet uit naar Moskou

13 november 2009
Het glasvezelnetwerk van Interoute is vergroot, het sluit nu ook aan op de regio Moskou. De ondernemers daar krijgen nu de mogelijkheid om breedbandig te communiceren met de rest van de wereld. “We hebben gemerkt dat er steeds meer vraag komt naar connectiviteit vanuit die regio, genoeg om de aanleg van een eigen Point of Presence (PoP) te rechtvaardigen”, zegt Berend Jan van Maanen, directeur van Interoute Benelux.
Het besluit om een actieve glasvezelverbinding naar een locatie aan te leggen, loopt in de papieren. Van Maanen: “De aanleg van dark fibre kost relatief niet zoveel. Het vereist wat graaf- of breekwerk, afhankelijk van de staat van de ondergrond, maar dan ligt de kabel er, te wachten tot hij gebruikt gaat worden. Op dat moment dien je zogeheten repeaterstations aan te leggen, met allerhande apparatuur die het signaal weer oppoetst nadat het door de passage van kilometers kabel verzwakt is. De sterkte en vorm van de pulsen worden daarbij verbeterd en de onvermijdelijke ruis wordt weggehaald. Tegenwoordig is het mogelijk om de afstand tussen de repeaters op zo’n 80 kilometer te houden. Het is de kunst om een netwerk aan te leggen met zo min mogelijk tussenstations; dat bespaart geld.”
De tussenstations vergen niet alleen een investering vanwege de dure apparatuur die erin komt te staan. Ook de elektriciteitsrekening speelt een rol, zeker als ter plekke ook nog moet worden gezorgd voor een betrouwbare energievoorziening. Glas is een isolator, dus een aanpak zoals Power over Ethernet (PoE) waarbij het medium zelf de energietransporteur is, is niet mogelijk.
Interoute gebruikt zijn infrastructuur voor zowel spraak-, data- als internetverkeer. Breedbandige toepassingen, die profiteren van de steeds maar dalende prijzen van datatransport. Van Maanen, “Bij de datatransmissie zien we een soort wet van Moore. De kosten per Mb/sec dalen op dezelfde manier. Met veel bandbreedte wordt het mogelijk om een aantal zaken naar de cloud toe te brengen. Denk aan servervirtualisatie maar ook aan storage. Op plaatsen waar servers of opslagapparatuur heel erg duur zijn, is het mogelijk om de functionaliteit te verplaatsen naar elders, met een breedbandige verbinding er tussen. Qua kosten ben je dan voordeliger uit.”
Door het introduceren van een nieuw netwerk worden vaak ook de lokale prijzen lager. Interoute heeft dat gemerkt toen hun netwerk werd doorgetrokken naar Gibraltar. “Daar lagen de kosten voor datacommunicatie op een zeer hoog niveau, zeker wanneer bedrijven een breedbandig kanaal wilden hebben. Doordat wij de bandbreedte goedkoper konden aanbieden, daalden ook de prijzen van de lokale aanbieders”, aldus Van Maanen.
De beslissing om de eigen gegevensverwerking of de opslag van data uit te besteden, wordt niet zomaar genomen. De beheerders van de hardware moeten vaak wennen aan het idee dat hun spullen niet meer beneden in de serverruimte staan, maar honderden kilometers verderop. Van Maanen: “Er spelen hier ook nare herinneringen mee uit het begin van de outsourcing. Toen wilde het nogal eens spaak lopen, en konden de bedrijven niet meer bij hun apparatuur en hun gegevens. Tegenwoordig gaat dat veel soepeler, maar er leeft nog beslist oud zeer. We hebben gemerkt dat de ICT-managers die ook verantwoordelijk zijn voor de uitbouw van de business, veel eerder geneigd zijn om verwerking op afstand te doen dan hun collega’s die alleen de pure ICT-systemen onder hun hoede hebben.”
Het breedbandige netwerk naar Moskou wordt inmiddels al gebruikt door dienstverlener SunGard. Algemeen directeur Gareth Williams van SunGard stelt: “Tot nu toe heeft Rusland een eenzijdige economie, gebaseerd op olie. Het land is met zijn 140 miljoen inwoners een grote onaangeboorde markt, zeg maar gerust de grootste in Europa. Voor multinationals wordt aanwezigheid in Rusland steeds meer een ‘must’ in plaats van ‘nice to have’ en daar zien wij mogelijkheden om onze financiële diensten te verlenen.”

57.000 kilometer
Interoute heeft, door eigen aanleg en het opkopen van netten van derden, een Europees glasvezelnetwerk met een totale lengte van 57.000 kilometer weten op te bouwen. Het netwerk, dat wordt aangeduid als full-service infrastructuur, wordt ingezet voor ruim 14.000 klanten, waaronder alle grote Europese telecomaanbieders.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!