Beheer

Netwerken
MANRS Observatory

Internetproblemen wereldwijd blootgelegd met MANRS-tool

Dashboard toont zwakke broeders onder internetaanbieders.

14 augustus 2019

Dashboard toont zwakke broeders onder internetaanbieders.

Meer dan 12.000 router-incidenten teisterden het internet afgelopen jaar. Sommigen hadden pijnlijke gevolgen, zoals het herrouteren van al het Google-verkeer via China, door een fout in de configuratie van een router in Nigeria.

Het incident geeft de kwetsbaarheid van internet aan. Het is onduidelijk wat China doet met het verkeer dat langs de eigen routers loopt.

Op initiatief van de Internet Society is een tool ontwikkeld dat routers wereldwijd controleert op naleving van de Mutually Agreed Norms for Routing Security (MANRS). Dit is een set regels op met betrekking op routerbeveiliging en robuustheid (resilience) gebaseerd op best practices.

Dashboard toont probleemgevallen

Daar is nu het MANRS Observatory aan toegevoegd. Deze internetdienstverlening verzameld problemen die zich op het netwerk voordoen en presenteert deze in een dashboard. Er is een publieke interface en een die speciaal bedoeld is voor deelnemers aaan het initiatief. Het doel is de druk op internetaanbieders en netwerkbedrijven op te voeren, zodat zij hun zaakjes op orde maken.

MANRS bestaat sinds 2014 en meer dan 200 IT- en netwerkbedrijven en 35 internet-exchanges zijn deelnemer in het initiatief. Deelnemers kunnen zelf met het MANRS Observatory zich een beeld vormen waar zij staan ten opzichte van andere dienstverleners. De interface kan inzoomen op specifieke landen en regio's. De Internet Society ziet dat de kern van de internetinfrastructuur steeds vaker doelwit wordt voor aanvallen van kwaadwillenden.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.