Beheer

Netwerken
Chinese censuur

Internetcensuur het grootst in China

28 oktober 2015
De censuur van internet is het grootst in China, gevolgd door die in Syrië en Iran. Dat heeft Freedom House gemeld in een onderzoek naar internetvrijheid, dat de Amerikaanse organisatie ieder jaar uitvoert in 65 landen

De internetvrijheid is over de hele wereld aan het teruglopen. Regeringen passen steeds meer censuur toe, houden internetters steeds meer in de gaten en treden harder op tegen piraterij, zo staat in het rapport.

Een opmerkelijk voorbeeld van een land waar de internetvrijheid is teruggelopen, is Frankrijk. Daar zijn censuur-achtige maatregelen van kracht geworden tegen 'terroristische webcontent' na de aanval op Charlie Hebdo, in januari van dit jaar. Tegenstanders vinden dat die maatregelen de privacy van gebruikers aantasten.

Kritiek op regeringen

Onderwerpen die het vaakst worden gecensureerd, zijn kritiek op de regering, nieuws over corruptie in hoge regerings- of zakenkringen en satirische uitlatingen. In 40 van de 65 landen werden mensen gevangengezet vanwege uitlatingen op internet over politiek of godsdienst.

In Sri Lanka en Zambia groeide de internetvrijheid na een regeringswissel. In Cuba werd internet toegankelijk voor meer mensen na het herstel van de diplomatieke banden met de VS.

Nederland is in het onderzoek niet meegenomen, al betaalt ons ministerie van Buitenlandse Zaken er wel aan mee.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.