Innovatie & Strategie

Personal Tech
slimme wasmachine

Internet of Things koerst eindelijk af op standaarden

Matter standaard door veel partijen ondersteund.

© Shutterstock Gorodenkoff
6 oktober 2022

Matter standaard door veel partijen ondersteund.

De Connectivity Standards Alliance (CSA) heeft de Matter 1.0 standaard gepubliceerd in combinatie met een certificeringsprogramma. Grote partijen zoals Google, Amazon, Apple, maar ook alle leden van de Zigbee Alliance waaronder Ikea, Philips en Samsung, steunen deze nieuwe standaard.

Het Internet of Things bestond lange tijd eigenlijk uit niet meer dan een grote verzameling 'walled gardens'. Het idee dat veel slimme apparaten met elkaar verbonden konden worden en bestuurd vanuit een app werkte alleen als je de apparaten van één leverancier koos, soms aangevuld met een paar partners. Hoewel er wel verbetering optrad door samenwerking van producenten, zoals bijvoorbeeld de leden van de Zigbee Alliance, is het nu nog steeds een rommeltje, constateert ZDNet.

Maar er gloort hoop aan de horizon met de Matter-standaard, vooral omdat die door 280 producenten wordt ondersteund. De basis voor de standaard ligt bij de Zigbee Alliance die al in 2019 de Matter IoT standaard introduceerden. De Zigbee Alliance is nu opgegaan in de CSA.

De cloud als smeltkroes

De standaard verenigt twee onderliggende netwerk standaarden: de bekende Wi-Fi standaard en de Thread mesh-standaard, wat een opvolger is van de Zigbee-standaard. Thread is energiezuiniger en stabieler dan wifi, maar de twee kunnen nu via de cloud toch samen tot één netwerk worden gekoppeld. De Matter-standaard zorgt ook dat een koppeling mogelijk is via Ethernet en Bluetooth LE.

Als onderdeel van de standaard is een netwerk van acht geautoriseerde certificeringslabs over de wereld opgezet waar producten kunnen worden getest. Google heeft al aangekondigd later dit jaar dit jaar de eerste Matter-producten op de markt te brengen. Het gaat dan om de Google Home speaker, Google Mini, Nest Mini, Nest Hub, Nest Hub Max, Nest Audio en de Nest Wifi. Ook Amazon past de meeste Echo-producten aan op de nieuwe standaard.

Slechts één controller nodig

Met een Matter-gebaseerde controller app of -apparaat kunnen straks dus alle Matter-gebaseerde apparaten worden beheerd en aangestuurd. Alexa van Amazon was al in staat zo'n 300 producten van leveranciers als Eero, Eve, Resideo en Philips te bedienen, maar dat worden er dus met Matter nog veel meer. Apple heeft aangekondigd Matter onderdeel te maken van iOS 16.1, zodat een iPhone ook als controller kan worden gebruikt.

Het aantal apparaten dat luistert naar de Matter-standaard kan naar verwachting snel groeien. De CSA geeft aan dat een heel aantal producten met een update kan worden aangepast aan de nieuwe standaard op het moment dat ze gecertificeerd zijn in een van de acht labs.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.