Management

Infrastructuur
digitaal

Internet steekt Rotterdam en Schiphol naar de kroon

Digitale infrastructuur Nederland heeft sterke aantrekkingskracht op internationale bedrijven

digitaal © Deloitte niet bekend
17 november 2016

Digitale infrastructuur Nederland heeft sterke aantrekkingskracht op internationale bedrijven

In een kleine twintig jaar tijd is de digitale economie in Nederland uitgegroeid tot een belangrijke economische aanjarer, vergelijkbaar met Schiphol of de haven van Rotterdam.

Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 - Enabling the Digital Economy and Society’, dat Deloitte in opdracht van 9 partijen in de sector digitale infrastructuur opstelde. Terwijl Schiphol en de containerhaven van Rotterdam ontbreken in de respectievelijke top10-ranglisten, heeft Nederland twee datacenters in de mondiale top 10 van internetschakelpunten. De 'kern' van de interneteconomie is goed voor 4.4 procent van de werkgelegenheid in Nederland en voor 7.6 van het bruto nationaal product. Op dit moment is de digitale economie goed voor zo’n 345.000 banen, en de sector als geheel groeide de afgelopen jaren met 7 tot 9 procent per jaar. 

Motie Tweede Kamer

Het rapport laat zien dat het internetverkeer in Nederland jaar op jaar met 22% groeit, de markt voor colocatie in datacenters met bijna 15% en dat de Amsterdam Internet Exchange structureel tot ’s werelds grootste blijft behoren. Samen met de sterke positie van hosting- en cloud providers en de belangrijke rol die Nederland heeft in de domain name industrie geeft dat de digitale infrastructuur in Nederland onverminderd haar sterke internationale positie.

Het rapport  ‘Dutch Digital Infrastructure 2016 - Enabling the Digital Economy and Society’ wordt vandaag gepresenteerd tijdens het Jaarcongres van het ECP in Den Haag en is voor geïnteresseerden te downloaden via de het webadres https://www.dinl.nl/rapporten.

Het rapport van Deloitte is mogelijk gemaakt door: Amsterdam Economic Board, Amsterdam Internet Exchange, Dutch Datacenter Association, Dutch Hosting Provider Association, ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, Equinix, Nederland ICT, NxtVn, Stichting Domeinregistratie Nederland, Stichting NLnet, Stichting Digitale Infrastructuur Nederland. 

In die laatste club participeren AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), DDA (Dutch Datacenter Association), DHPA (Dutch Hosting Provider Association), ISPConnect, Stichting NLnet, SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), Nederland ICT, Vereniging van Registrars (VVR) en SURFnet. De Rabobank is hoofdpartner van Stichting DINL.

Het rapport schetst tevens de factoren en randvoorwaarden die aandacht vragen om de koppositie en de aantrekkingskracht van ons land vast te kunnen houden. Deze randvoorwaarden richten zich naast infrastructuur op aspecten als innovatie, toegang tot digitaal talent en samenwerking binnen ecosystemen. Steltman: “Het is daarom belangrijk om als bedrijfsleven en overheid stevig in te zetten op de kansen die de digitale infrastructuur biedt voor onze welvaart en werkgelegenheid. Maak bijvoorbeeld vaart met de uitvoering van de motie over de digitale mainport die de Tweede Kamer in 2015 aannam. De grootste fout die we kunnen maken is om digitale infrastructuur slechts te beschouwen als technologie. Dan missen we kansen voor economische ontwikkeling.“

Het onderzoek doet de aanbeveling om in te zetten op een brede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere partijen in het maatschappelijk middenveld. Een belangrijk advies aan de overheid is om een ambitieuze digitale agenda op te stellen met een eenduidige visie op de rol die de digitale infrastructuur speelt voor de economische toekomst van Nederland.

Internationale context

“De economische dynamiek rondom de digitale infrastructuur is vergelijkbaar met die van de beide fysieke mainports”, zegt Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en organisator van het onderzoek. “Uit de onderzoeken die we in 2013 en 2014 lieten uitvoeren, bleek al dat deze sector een belangrijk effect heeft op de economie en kansen biedt voor Nederland. Nu zien we ook het belang binnen een internationale context. Veel buitenlandse partijen kiezen voor ons land voor het vestigen van centrale functies als hoofdkantoren en datacenters en dat brengt directe werkgelegenheid.”, aldus Steltman.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.