Internet heeft te lijden van lakse invoering IPv6

20 augustus 2010

Om over internet te kunnen communiceren met deze nieuw aangesloten bedrijven en particulieren, is het nodig zelf ook een IPv6-adres en compatibele apparatuur te hebben. “Of dit een groot probleem is, hangt af van het perspectief waarmee je naar internet kijkt”, zegt Erik Huizer van de door de overheid ingestelde IPv6 Task Force. “Sommigen redeneren dat wanneer bedrijven maar zorgen dat alle websites te benaderen zijn via IPv6, het probleem uit de wereld is. Dan ga je echter voorbij aan het principe dat via internet elke computer direct met een andere in verbinding staat.”

Bedrijven waarvan de interne netwerken niet via IPv6 te bereiken zijn, missen bijvoorbeeld de mogelijkheid van internettelefonie, Skype-gebruik, videovergaderen en peer-to-peer-applicatieverkeer. Het IPv6-verkeer afvangen via een IPv6-IPv4-‘gateway’ bij de router biedt volgens Huizer slechts een tijdelijke oplossing. De communicatie over de router wordt zo complex, zeker bij grotere netwerken, dat de ‘network address translation’ (NAT) de statussen van de verschillende verbindingen niet meer kan bijhouden.

Ook bij de internetleveranciers en webhostingbedrijven, verantwoordelijk voor het bereikbaar maken van de bedrijfswebsites, schort er volgens Huizer nogal wat aan. “Van de vijf grote aanbieders is er een aantal waarvan ik nog niets heb gehoord, ondanks herhaald aandringen. Dat wil niet zeggen dat de anderen al direct IPv6-diensten kunnen leveren, maar zij hebben goedonderbouwde trajecten lopen naar de start van de IPv6-dienstverlening volgend jaar.” Het beeld onder de kleine aanbieders is zwart-wit, volgens Huizer. “De technologiegedreven aanbieders zijn doorgaans al klaar en laten trots op hun site weten dat zij IPv6 kunnen bieden. Daarnaast zijn er de aanbieders die tegen minimale kosten en dus marges opereren. Die hebben meestal nog niets ondernomen.”

XS4ALL meldt dat de grootschalige proef met IPv6 die in april startte, al veel nuttige feedback heeft opgeleverd. “Momenteel leggen we de laatste hand aan de interfaces zodat we IPv6 op kunnen nemen in onze standaarddienstverlening”, zegt woordvoerder Niels Huijbregts.

Huizer verwacht wel problemen bij de beschikbaarheid van IPv6-geschikte consumentenrouters. “De leveranciers in Azië staan klaar voor massaproductie, maar wachten tot de vraag aantrekt.”

Huijbregts: “Aan de hostingkant zien we nog wel terughoudendheid bij veel klanten. Klanten kunnen bij ons testen, maar ze zijn toch huiverig voor problemen. Da’s jammer, want er is nu juist nog voldoende tijd om eventuele problemen ruim op tijd op te kunnen lossen.”

De IPv6 Task Force vraagt de komende maanden opnieuw aandacht voor de IPv6-adoptie, onder meer met een nieuwe versie van de IPv6 Awards.

automatiseringgids.nl Dossier IPv6

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!