Loopbaan

Carriere
Amsterdam

Internationale ambities voor Amsterdams omscholingsproject

Make IT Work slaat vleugels verder uit.

Prinsengracht Amsterdam © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Steve Parker
23 mei 2019

Make IT Work slaat vleugels verder uit.

Make IT Work, het omscholingsinitiatief van de Hogeschool van Amsterdam, breidt niet alleen steeds verder uit naar andere steden in Nederland, maar is ook in de race om internationaal voet aan de grond te krijgen.

Inmiddels zijn er via het initiatief al zo’n 360 hoogopgeleide kandidaten zonder specifieke IT-achtergrond omgeschoold tot IT’er op hbo-niveau. Dat gebeurde in 19 klassen, waarvan 16 op het gebied van software-engineering. Zij gaan na een opleidingstraject van 5 maanden aan de slag als junior IT’er bij een werkgever waaraan zij voorafgaand aan het traject worden gekoppeld. Slechts 8% valt uit gedurende de eerste zes weken, de rest maakt de opleiding af en krijgt daarna een arbeidsovereenkomst voor minimaal 6 maanden bij de werkgever waaraan ze voorafgaand aan het traject via een werkgeversmarkt worden gekoppeld.

Veel vrouwen

Een opvallend hoog percentage van de kandidaten is vrouw: 31%, terwijl dit in het reguliere hbo-ICT-onderwijs niet veel meer dan 10% is. De gemiddelde leeftijd van de omgeschoolden is 32 jaar, met uitschieters van 21 tot 63 jaar. Er stromen dit jaar naar verwachting in totaal zo’n 170 aankomende IT’ers in bij het omscholingstraject.

Er worden niet alleen nieuwe IT’ers klaargestoomd op de opleidingslocatie in Amsterdam, inmiddels worden er ook trajecten in samenwerking met andere hogescholen aangeboden, waaronder in Hilversum en Groningen en vinden er in Eindhoven verkennende gesprekken plaats om ook daar te starten. Volgens projectleider Ronald Kleijn probeert iedere locatie te focussen op een specialisme wat van oudsher sterk vertegenwoordigd is aan de betreffende hogeschool of waar veel vraag naar is bij bedrijven in de regio. “Zo is de verwachting dat ik de regio Eindhoven de focus komt te liggen op embedded, naast Backend Software Engineering. Ik hoop ooit een samenwerking aan te gaan met een hogeschool in het oosten van het land, bijvoorbeeld Enschede, zodat we goed verspreid over het hele land zitten.”

Europese ambitie

Maar de ambities van het omscholingsproject stoppen niet bij de landsgrenzen. De Eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving heeft Make IT Work geselecteerd als modelproject voor het aanleren van digitale vaardigheden. Een Duits bedrijf heeft in opdracht van de EU onderzoek gedaan naar 270 van zulke projecten, waarbij er 9 als modelproject zijn gebombardeerd. “Vier van die projecten, waaronder wij, hebben een uitgebreide marketingcampagne gekregen. Dit betekent dat er een aanzienlijke kans bestaat dat het project straks in aanmerking komt voor de nieuwe tranche ESF-gelden ter waarde van 700 miljoen euro. Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Het is fijn dat we op waarde geschat worden”, reageert Kleijn die benadrukt dat zijn project zeker schaalbaar is en ook te implementeren in andere Europese landen. “Als we internationaal gaan wordt ons certificaat ook meer waard.”

Walhalla

Op 13 juni is er weer een werkgeversmarkt in Amsterdam voor de kandidaten die hopen in september te kunnen starten met een van de twee opleidingstrajecten: Business & Data Analytics en Software Engineering. “Werkgevers kunnen dan speeddaten met 120 aanstormende IT’ers die door ons werving- en selectietraject zijn gekomen. Dat moet als een walhalla voor ze voelen in deze arbeidsmarkt”, licht accountmanager Baukje Siebrecht toe. Er hebben zich al behoorlijk wat geïnteresseerden gemeld, maar ze is altijd op zoek naar meer werkgevers. “Maar liefst 97% van de gematchte kandidaten werken nog steeds bij het bedrijf waaraan ze via een eerdere werkgeversmarkt werden gekoppeld en daar ben ik enorm trots op.”

Die werkgevers betalen het grootste deel van de opleiding (6000 van de in totaal 7000 euro), de overige 1000 euro wordt betaald door de kandidaat zelf, of door het UWV als de kandidaat staat ingeschreven als werkzoekend. In dat laatste geval kan de WW-uitkering gewoon behouden blijven. In de laatste klas die in Hilversum van start is gegaan kwamen 7 van de 32 studenten via het UWV. Nieuw is dat er dit jaar ook 3 vluchtelingen het traject volgen. “Ze doen het stuk voor stuk ongelofelijk goed”, vertelt Siebrecht.

Peanuts

Volgens Siebrecht is het bedrag van 6000 euro per kandidaat ‘peanuts’ voor bedrijven die hard op zoek zijn naar IT-talent. “Wij werven kandidaten, doen de selectie met behulp van een assessment, organiseren een voorbereidingsdag en organiseren een werkgeversmarkt waar bedrijven en kandidaten kunnen speeddaten. En dan leiden we ze ook nog eens goed op. De gemiddelde wervingsactie per IT’er kost al snel meer.” Bedrijven die al meerdere kandidaten hebben aangenomen zijn onder meer Incentro, MyBit, CGI en UWV.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.