Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel 5G

Intel waagt zich toch weer aan 5G-modems

Kort na afstoten aan Apple begint Intel weer aan 5G-modems, met een ander.

beursvloer MWC © Intel
27 november 2019

Kort na afstoten aan Apple begint Intel weer aan 5G-modems, met een ander.

Intel werkt aan een geïntegreerde 5G-modemchip en haalt daarvoor de banden met MediaTek aan. Dit maakt de processorproducent nu bekend, slechts enkele maanden nadat het zijn eigen ontwikkelwerk voor 5G-modems heeft stopgezet en die activiteit heeft verkocht aan iPhone-maker Apple. Intels nieuwe 5G-alliantie met MediaTek is meer dan slechts een OEM-deal waarbij het simpelweg modemchips van MediaTek afneemt: Intel bepaalt de specificaties voor de modemchips die het samen met MediaTek maakt.

Afgelopen zomer heeft Intel zijn divisie voor 5G-modemchips overgedaan aan Apple, die volgens ingewijde bronnen eerder al interesse had in die tak van de processorgigant. Bij die uiteindelijk gesloten deal heeft Intel ook zijn intellectueel eigendom op dit gebied verkocht. De chipmaker heeft toen luid en duidelijk gesteld dat hij geen brood meer zag in 5G-modemchips voor mobiele apparaten. In die markt is ARM-processorproducent Qualcomm de grote speler, die ook gecombineerde chipsets compleet met 5G-modemfunctionaliteit maakt.

Next-gen connected pc's

Intel heeft wel de optie opengehouden dat het nog 5G-modemchips gaat ontwikkelen. Daar blijkt nu inderdaad sprake van te zijn, hoewel het vooralsnog niet gaat om chips voor mobile devices, zoals smartphones. Intel spreekt in zijn aankondiging namelijk van oplossingen voor connectiviteit voor de volgende generatie van pc's. De samenwerking met chipmaker MediaTek is voor 5G-modemchips waarbij Intel de specificatie definieert. Dat omvat ook concreet een 5G-modem die dan wordt gerealiseerd door MediaTek.

Verder zorgt Intel dan voor optimalisering en validatie van de door MediaTek geproduceerde 5G-oplossing. Daarna werkt Intel aan systeemintegratie en helpt het met hardware-ontwikkelwerk door zijn OEM-partners; de pc-producenten. Ook neemt Intel de ontwikkeling van drivers op zich.

Begin 2021

Volgens de nu onthulde planning moeten de eerste producten begin 2021 uitkomen. Computermakers Dell en HP Inc. zijn dan de eerste OEM's die laptops leveren met de gezamenlijke Intel/MediaTek 5G-oplossing, meldt Intel nu. De marktdominante producent van computerprocessors heeft ooit WiFi breed in gebruik gekregen door WiFi-chipsets op te nemen in zijn productaanbod.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.