Beheer

Infrastructuur
Gordon Moore

Intel verlengt geldigheid Wet van Moore

Gordon Moore (wafer background) © Intel
22 februari 2015
Morgen begint in de VS de International Solid State Components Conference (ISSCC) en daar vertelt Intel hoe het erin is geslaagd de Wet van Moore nog langer geldig te laten zijn. De wetmatigheid strekt zich nu ook uit tot onderdelen met een spoorbreedte van 10 nanometer.

Intel gebruikt nieuwe materialen om de verkleining van de onderdelen met een factor 2 per anderhalf jaar in stand te houden. Daarvoor was tevens een verandering in de eigen organisatie nodig. Voor ieder chipplatform worden voortaan 2 teams geformeerd, de ene richt zich geheel op productontwikkeling, het andere is verantwoordelijk voor nieuwe ontwerpen van de circuits. Samen zorgen zij ervoor dat nieuwe technieken en dito materialen leiden tot nog weer kleinere en snellere chips.

Kleinere afmetingen

Op dit moment wordt bij Intel gewerkt aan chips met een spoorbreedte van 14 nanometer, de volgende verkleining, naar 10 nm staat voor de deur. Een exacte introductiedatum wordt nog niet gegeven, maar die ligt wel ver voor 2020. Intel bouwt voort op de TriGate transistoren van de huidige generatie, waarbij de aansturing van het transistorelement wordt gedaan via 3 afzonderlijke ingangen, om lekstromen binnen de perken te houden.

Systems on a Chip

Ook ontvouwt Intel op de conferentie zijn plannen voor nieuwe Systems on a Chip (SoC's). Dergelijke complete chips zullen veel grafische coprocessors krijgen, bedoeld voor het versnellen van rekenwerk. Ze krijgen bovendien een fijnmazige energieregeling, die het mogelijk maakt om circuits die niet worden gebruikt meteen uit te schakelen. Vooral bij draagbare apparatuur spaart dat de accu, plus dat minder warmte wordt opgewekt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.