Intel rekent af met bekabeling

13 mei 2004
Patrick Gelsinger, hoofd technologie van Intel, noemt zijn baan de interessantste op aarde. "Ik heb duizend mensen onder me werken die met de nieuwste technieken bezig zijn", vertelde hij onlangs aan journalisten op het Intel Developer Forum in Barcelona. "Tijd om me in al die technieken te verdiepen heb ik niet, mijn taak is om de vertaling naar de markt te maken en aan te geven wat werkelijk belangrijk gaat worden."
En wat Gelsinger betreft zijn dat vooral nieuwe draadloze technieken. Om te beginnen WiMax, een straalzender-achtige technologie die breedband naar afgelegen gebieden moet brengen, of naar steden waar een gebrekkige breedband infrastructuur bestaat. Maar Intel verwacht evenveel van ultra-wideband (UWB), waarmee over korte afstand grote hoeveelheden data getransporteerd kunnen worden en die de bekabeling bij consumentenelektronica overbodig moet maken.
Bij de ontwikkeling van beide technieken heeft Intel een stimulerende, zo niet sturende rol gespeeld. Zo is Intel nog altijd een van de voortrekkers van WiMax. "Wij gaan zelf geen WiMax-diensten aanbieden", verduidelijkt Gelsinger. "We gaan wel siliciumproducten ontwikkelen die in basisstations en Wi-Fi-ontvangstpunten verwerkt worden." Toekomstige Centrino-oplossingen zullen naast Wi-Fi- dan ook WiMax-zender/ontvangers bevatten.

Nieuw type
Toch is het niet gezegd dat WiMax in alle gevallen voor de communicatie met eindgebruikers wordt ingezet. Gelsinger: "WiMax kan ook de breedbandcapaciteit voor internetcafés leveren. Ik verwacht overigens wel dat er een nieuw type internetaanbieder zal ontstaan, een bedrijf dat zijn klanten in een klein gebied heeft zitten. Een WiMax-zender met een capaciteit van 70 megabit per seconde en een bereik van enkele tientallen kilometers kost ongeveer 20.000 dollar. Zo’n investering is makkelijk terug te verdienen." Gelsinger denkt dat WiMax met name voor universiteitscampussen zal worden gebruikt of voor grote steden in derdewereldlanden.
Ook Gelsinger verwacht de nodige overlap met 3G-diensten, zeker in combinatie met Voice over IP (VoIP), beter bekend als internettelefonie. "Als je met een 3G-licentie niet een volledig gebied kunt afdekken, zou WiMax uitkomst kunnen bieden."
De eerste WiMax (802.16)-producten komen dit jaar al op de markt, ook al is de standaard nog niet klaar. Vanaf 2005 kan WiMax definitief worden uitgerold.
Daarmee wordt dan wel weer een zoveelste Wi-Fi-variant in de markt gezet. Gelsinger moet toegeven dat de ontwikkelingen op dit gebied nauwelijks zijn bij te benen. Aan de andere kant dateert de huidige norm 802.11b alweer van drie jaar geleden. "De gebruiker zal weinig verschil merken tussen de verschillende standaarden die nu op de markt komen", aldus Gelsinger. "De belangrijkste stap wordt die naar de 802.11n-standaard, maar die verwacht ik niet eerder dan in 2007. Vergeet niet: het bedrijfsleven is over het algemeen minder vlot met het adopteren van nieuwe standaarden. Veel gebruikers zullen de komende jaren met 802.11b blijven werken."
Behalve in WiMax investeert Intel ook fors in UWB, een soort Bluetooth in het kwadraat. "Met uitzondering van het elektriciteitssnoer moeten we af van de bekabeling bij pc’s en consumentenelektronica", zegt Gelsinger. En dan is UWB met een transfersnelheid van ten minste 460 megabit per seconde een veel betere kandidaat dan het smalbandige Bluetooth of Wi-Fi. Gelsinger: "Als je Wi-Fi gaat inzetten voor draadloos transport van video, pleeg je een forse aanslag op de netwerkcapaciteit."

Nog niet zover
Hoewel de UWB-band in de VS voor commerciële toepassingen is vrijgegeven, zijn de meeste andere landen nog niet zover. Intel praat daarom met de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat UWB ook hier beschikbaar komt. "De eerste reactie is: maar er zijn nog geen helemaal geen toepassingen. Dat klopt, maar een bedrijf als Philips moet gewoon weten waar het aan toe is." Zo zijn al verschillende werkgroepen bezig om met UWB als kapstok draadloze varianten te ontwikkelen van USB en FireWire.
Intel wilde aanvankelijk een eigen UWB-standaard ontwikkelen, maar heeft inmiddels een voorstel ingediend bij brancheorganisatie The Electrical and Electronics Engineers (IEEE).
Intussen heeft Intel al wel geld in twee jonge UWB-bedrijven gestoken, Wisair uit Tel Aviv en Staccato Communications uit San Diego. Staccato is een halfgeleiderbedrijf dat een CMOS-oplossing heeft ontwikkeld voor draadloze USB- en 1394-toepassingen.
Met deze investeringen en de energie die Intel tegenwoordig steekt in technieken voor de volgende generatie slimme telefoons kan makkelijk de indruk ontstaan dat de interesse voor de traditionele pc aan het afnemen is, maar Gelsinger spreekt dat tegen. "Voor consumenten kijken we naar entertainment en multimedia, voor het bedrijfsleven naar zaken als virtualisatie. Mobiliteit staat nu eenmaal in de belangstelling."

Kentering
Toch gaan niet alle ontwikkelingen op dat gebied even snel als Intel verwacht had. "Ik heb een jaar de desktopdivisie van Intel geleid, en iedere keer vertelden mijn collega’s van de mobiele divisie dat zij marktaandeel van mij zouden afpakken", zegt Gelsinger. "Maar aan het einde van het jaar bleek de winst nooit meer dan 1 procent te zijn. Vorig jaar is er voor het eerst een kentering opgetreden, waarbij de groei van laptops harder gaat dan die van bureau-pc’s." Toch bestaat er onder consumenten niet meteen de behoefte aan kleinere en handzame bureau-pc’s, een ontwikkeling die Intel al enkele jaren propageert. Gelsinger: "Als je de consument laat kiezen tussen een grote en een kleine pc, kiezen ze nog altijd de grote omdat ze denken dat die meer mogelijkheden biedt, wat vaak ook zo is."
Alleen in Japan bestaat de behoefte aan kleinere pc’s. "Daar vind je ook pc’s met de Centrino-technologie. Dat gaan we hier niet doen, al wordt Wi-Fi straks wel standaard aangeboden."
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!