Intel perst cloud op een enkele chip

4 december 2009

De manycore-chip kan ook goede diensten leveren als motor voor supercomputers van de volgende generatie, zo menen de medewerkers van Intel in het Terascale Research Center in Braunschweig. De chip SEnD het gaat om een prototype SEnD wordt aangeduid met de afkorting SCC, wat staat voor single-chip cloud computer. Het onderdeel is een proof-of-concept, bedoeld om aan te tonen dat het mogelijk is om een zeer groot aantal rekenkernen op één chip samen te ballen. Voor de ontwerpers van IC’s is de SCC een ideaal platform om nieuwe technieken te testen.

Intel noemt de SCC een logisch vervolg op de multicorechips die tegenwoordig worden gemaakt. Bij die halfgeleiders ligt het aantal rekenkernen rond de tien stuks, een SCC kan er honderden of zelfs duizenden bevatten. Al die cores kunnen met elkaar samenwerken, net zoals systemen die zijn opgenomen in een cloud dat kunnen.

Op dit moment is een proefschakeling gemaakt, met daarop 48 rekenkernen. “Dat is het grootste aantal cores dat tot nu toe op één werkende chip is geplaatst”, aldus de woordvoerder van Intel. Waar mogelijk wordt de energieopname van de cores beperkt, hetgeen resulteert in een chip die maximaal 125 watt verbruikt. Via slim energiebeheer kan dat worden geknepen tot 25 watt, door het verlagen van de klokfrequentie, de voedingsspanning of allebei.

De chip is verdeeld in ‘tiles’; elk van die tegels herbergt twee rekenkernen, een routercircuit, twee stuks L2 cache en een buffer voor onderlinge berichten tussen de cores. De 24 routers van het prototype zijn geschakeld in een rechthoekige matrix, een zogeheten mesh, waarbinnen gegevens getransporteerd worden met een snelheid van maximaal 256 gigabyte per seconde. Intel heeft hierbij een voorbeeld genomen aan de netwerken waarmee de processors van een supercomputer met elkaar worden verbonden.

Wil een groot aantal cores winst opleveren, dan zal er wel de beschikking moeten zijn over software die de samenwerking in goede banen leidt. Als een van de cores al het werk doet en de rest doet niets, dan is er geen winst. De onderliggende vraag die moet worden opgelost, is: hoe maak je een applicatie zo goed mogelijk parallel? Hoe meer parallellisme, hoe groter de winst. Intel is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe programmeermodellen om het complex cores zo goed mogelijk te benutten.

Dat zoeken doet Intel niet alleen, er worden zakelijke partners en universiteiten bij ingeschakeld. Een van de deelnemers aan het project is de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) van Zürich, waar een team bezig is om een multicorebesturingssysteem te ontwerpen. “Deze chip past naadloos onder de software die we aan het bouwen zijn. De hardware heeft functies waar we heel goed gebruik van kunnen maken”, aldus een enthousiaste professor Timothy Roscoe van de ETH.

Intel is een halfjaar geleden begonnen met een peiling om te zien of andere partijen belangstelling hebben voor het ontwerp van de SCC. In die tijd hebben zich al twaalf kandidaten gemeld. Voor de partners zijn ruim honderd prototypen van de SCC beschikbaar, zegt Intel.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!