Intel overtreft zichzelf

19 maart 2010

De door Intel geroemde veiligheidsvoorzieningen omvatten een nieuwe instructieset voor hardwarematige data-encryptie en decryptie (AES-NI). Verder is Trusted Execution Transaction (TXT) ingebouwd. Dat levert een hogere performance en betere beveiliging op van gevirtualiseerde machines, zowel bij opstarten en migreren ervan als in ruststand.

De door Intel aangeprezen performancegerichte verbeteringen waren deels al bekend van zijn recente desktopprocessors. Zo zijn de Xeon 5600-chips uitgerust met hyperthreading (HT) en Turbo Boost om de kloksnelheid waar mogelijk op te peppen. Verder is een verbeterde versie van Intels Virtualization Technologie (VT) ingebouwd.

De Xeon 5600-productlijn telt in totaal vijftien modellen. Daar zijn chips met vier en met zes ‘cores’ (verwerkingskernen) bij. De kloksnelheden lopen uiteen van 1,86 tot 3,46 gigahertz. In alle gevallen is een cache (buffergeheugen) van 12 MB ingebouwd. De prijzen variëren van 387 tot 1663 dollar bij kwantumafname. Sommige uitvoeringen, zoals de Xeon L5609 met vier kernen, zijn bedoeld voor energiezuinige servers. Deze chip neemt genoegen met 40 watt. De meeste nieuwe modellen hebben een energieverbruik van 60, 80 of 95 watt.

Aan de bovenkant van het spectrum heeft de X5677, die vier kernen telt, 130 watt nodig. Hij werkt op 3,46 Ghz. Even duur (1633 dollar) als dit model maar geklokt op 3,33 GHz is de X5680, die zes kernen met in totaal twaalf ‘threads’ heeft.

De prestaties van de nieuwe Xeon-generatie liggen fors hoger dan die van de 5500-reeks, die ongeveer een jaar geleden op de markt kwam. Een enkele server met een Xeon 5600-chip kan volgens Intel wel vijftien oudere servers met een single-coreprocessor vervangen. Intel presenteert een serie benchmarks waaruit blijkt dat de nieuwe chips twaalf wereldrecords voor servers met twee ‘sockets’ en voor werkstations hebben gevestigd. Een van de voorbeelden is een IBM x3650 M3-server, die op de SPECpower_ssj2008-benchmark een 42 procent hogere performance levert dan met een Xeon 5500-processor. Op het gebied van Java-performance blijkt een Primergy RX300 S6-server van Fujitsu 46 procent beter te presteren op de SPECjbb2005-benchmark. Wat virtualisatie betreft scoort Cisco’s B250 M2, onderdeel van het Unified Computing System (UCAS), 42 procent beter op de VMmark-index dan met oude Xeons.

De introductie van de Xeon 5600-serie kan volgens analisten dit jaar leiden tot een verkoopgolf van nieuwe servers. Veel bedrijven hebben de vernieuwing van hun serverpark uitgesteld vanwege de economische recessie. Er zijn indicaties dat de servermarkt begint aan te trekken.

Alle moederborden van Intel die geschikt waren voor de 5500-serie ondersteunen ook de Xeon 5600-processors. Dat moet de migratie naar de nieuwe serverchips vergemakkelijken.

Intel kondigde tegelijk aan dat een ‘Extreme Edition’ van de Core i7-980X, een processor voor bureau-pc’s, beschikbaar is. De chip heeft zes kernen met in totaal twaalf threads. De Core i7-980X is bedoeld voor fanatieke gameliefhebbers, gebruikers die digitale content maken of veel met 3D-beelden werken. Ze kunnen de chip desgewenst op eigen risico overklokken. Standaard draait de Core i7-980X op 3,33 GHz. Hij kost 999 dollar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!