Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel neemt serverontwerp op de schop

In de referentie-architectuur zijn processoren, geheugenchips, opslag en netwerkcomponenten van elkaar gescheiden en in aparte modules ondergebracht. De bestaande industriestandaard voor rackservers berust op bij elkaar geplaatste processoren en geheugenchips. Door overbodige componenten weg te laten, zijn serverracks met nog hogere dichtheden mogelijk..
servers tekening
© Pixabay
Pixabay

Intel ontvouwde de plannen dinsdag voorafgaand aan zijn 2-daagse Aziatische gebruikersconferentie, die vandaag (woensdag) in de Chinese hoofdstad Beijing is begonnen. Het gaat slechts om een voorproefje. De nieuwe architectuur wordt pas in 2014 officieel geïntroduceerd.

Ontwerp zou levensduur van servers kunnen verlengen

Lisa Graff, general manager van Intels Datacenter and Connected Systems Group, verwacht dat het nieuwe ontwerp de levensduur van rackservers kan verlengen. Die bedraagt nu zo'n 18 tot 24 maanden. De scheiding van functies zou opwaarderen makkelijker maken, doordat een servermodule niet meer compleet vervangen hoeft te worden zodra één onderdeel - met name de processor - uit de tijd is geraakt.

Intel prijst ook de grotere flexibiliteit aan. Servers kunnen makkelijker worden afgestemd op specifieke workloads doordat componenten vrijelijk in de gewenste verhouding gecombineerd kunnen worden ('mix & match'). Bedrijven kunnen bijvoorbeeld makkelijk extra CPU's toevoegen als het gebruik van een private cloud of het aantal internettransacties toeneemt. Dat alles zal leiden tot een hogere benuttingsgraad en dus tot lagere operationele kosten, verwacht Intel.

Interconnect moet snelheden van 100 Gbps aankunnen

Intel werkt ook aan een eigen technologie om het I/O-verkeer in het datacenter te versnellen. Het bedrijf zal daarvoor gebruik maken van glasvezel in plaats van elektrische bedrading om data sneller te verplaatsen. Dat moet het tegelijk makkelijker maken om de hoofdonderdelen van een server fysiek van elkaar te scheiden zonder dat ontoelaatbare vertraging optreedt. Intel mikt op een 'interconnect' met snelheden van 100 gigabit per seconde. IBM is overigens onafhankelijk van Intel ook bezig met deze combinatie van licht en elektronica voor datatransport ('silicon nanophotonics').

Ook betrokken bij Project Scorpio en Open Compute Project

Intel werkte in Project Scorpio al langer aan een nieuw ontwerp voor rackservers. Daarbij zijn ook China Telecom, Tencent, Alibaba en Baidu betrokken. Scorpio gaat uit van gedeeld gebruik van netvoeding, koeling en netwerkcomponenten in een serverrack.

Daarnaast ondersteunt Intel het Open Compute Project (OCP), een initiatief waarbij onder meer Facebook betrokken is. De deelnemers aan dit project werken aan de zogeheten Open Rack-specificatie, waarbij moederborden, netvoedingen en andere serveronderdelen in het geding zijn.

Het is de bedoeling dat OCP nog dit jaar tot een gestandaardiseerd ontwerp voor serverracks leidt. Lisa Graff liet in Beijing in het midden of Intel met zijn nieuwe referentie-architectuur wil aansluiten bij de Open Rack-specificatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in