Intel maakt overstap naar 32 nanometer

15 januari 2010

Met de zeventien nieuwe pc-processors die zijn geproduceerd volgens het 32 nanometer-productieprocédé geeft Intel zijn aartsrivaal AMD voorlopig het nakijken. AMD is waarschijnlijk pas volgend jaar in staat zijn eerste producten in 32 nanometer af te leveren.

Intel hanteert voor de 32 nm-generatie intern de naam Westmere. De nieuwkomers zijn nog steeds gebaseerd op de Nehalem-architectuur, die al in november 2008 is geïntroduceerd. Maar dankzij de verdergaande miniaturisering zijn ze goedkoper te produceren, nemen ze minder ruimte in en springen ze zuiniger om met energie dan de huidige processorgeneratie van 45 nanometer.

De nieuwe Intel-processors zijn verdeeld over drie productfamilies: Core i3, Core i5 en Core i7. Zeven Core-modellen, met de codenaam Clarkdale, zijn bedoeld voor bureau-pc’s. Met Clarkdale mikt Intel op het goedkopere marktsegment tussen 100 en 200 dollar, waar concurrent AMD nu de toon aangeeft. De Clarkdales kosten tussen 113 tot 196 dollar. Alleen het snelste model, de Core i5-670, is met 284 dollar stukken duurder. Een vreemde eend in de bijt is een achtste model, de 87 dollar kostende G9650, dat als enige nog de naam Pentium draagt.

De tien overige nieuwkomers, getooid met de codenaam Arrandale, zijn bestemd voor mobiele systemen. De kloksnelheden beginnen bij 1,06 GHz en lopen door tot 2,66 GHz. De stuksprijs bij afname van duizend exemplaren varieert van 225 tot 332 dollar. Van drie mobiele processors heeft Intel de prijzen niet bekendgemaakt.

Intel heeft voor het eerst de grafische aansturing, die voorheen in de externe chipset zat, op één module gecombineerd met de centrale processor. De grafische component, Intel HD Graphics genaamd, is echter nog in 45 nanometer uitgevoerd.

De mobiele chips (Arrandale) hebben een extraatje dat de processors voor desktop-pc’s (Clarkdale) moeten missen: een soort turbostand voor toepassingen zoals games die de grafische processor zwaar belasten terwijl de centrale processor weinig te doen heeft. In die situaties kan de CPU op een laag pitje worden gezet waardoor deze minder hitte afgeeft. Dat biedt weer thermische speling om de grafische chip harder te laten werken.

In tegenstelling tot de bestaande Nehalem-chips zit de geheugenbesturing (memory controller) niet in de CPU maar in de grafische module. Die kan daardoor snel bij het werkgeheugen De keerzijde is dat de centrale processor minder snel toegang heeft tot dat geheugen.

Opvallend is dat geen van de zeventien nieuwe Core-processors beschikt over meer dan twee verwerkingskernen (cores). Ze zijn wel in staat tot ‘hyper-threading’ om twee instructiereeksen parallel aan elkaar te verwerken indien de applicatie daarvoor geschikt is.

De Core i5- en Core i7-modellen zijn bovendien voorzien van ‘Turbo Boost’-technologie. Dat wil zeggen dat de processor zijn kloksnelheid dynamisch stapsgewijs kan verhogen zolang de warmteproductie binnen de perken blijft. Kris Rodolf, productmanager Intel Benelux: “Dat is geen overklokken, want je blijft binnen de specificaties waarvoor de processor is ontworpen.” Intel heeft een miniapplicatie (widget) beschikbaar waarmee de eindgebruiker kan volgen hoe de turbomodus functioneert.

De technische website Anandtech, die de nieuwe Intel-chips op de pijnbank legde, velt een hard oordeel over de desktopmodellen. Met name de Core i5- en i7-modellen zouden hun geld niet waard zijn. De oudere quadcoremodellen bieden voor een lagere prijs betere prestaties. Alleen de Core i3 kan voor de meeste toepassingen goed concurreren met de Athlon II X4 van AMD, meent Anandtech.

Anandtech is wel goed te spreken over Intels nieuwe mobiele processors. Ze zijn ongeveer 20 procent sneller dan de mobiele chips van de vorige generatie terwijl de batterijduur in de meeste gebruikssituaties niet is aangetast. De prestaties van de ingebouwde grafische chip zijn veel beter dan voorheen.

Tegelijk met de nieuwe Core-processors brengt Intel zeven bijpassende Series 5-chipsets op de markt, verdeeld over vier varianten voor mobiele pc’s en drie voor desktops. De term ‘set’ is in feite achterhaald, want het aantal chips is teruggebracht van twee naar een. Een complete processor/chipsetcombinatie telt daardoor nog maar twee componenten. Opmerkelijk is dat Intel heeft afgezien van de ondersteuning van USB-versie 3.0. “Misschien komt dat in onze volgende generatie chipsets”, aldus Rodolf.

Intel gebruikte sinds 2003 de merknaam Centrino voor een chipplatform – centrale processor, chipset met geïntegreerde grafische processor, netwerkchip – die samen het hart van een notebook vormen. In het vervolg is de naam Centrino voorbehouden aan draadloze netwerkchips, waarvan nu drie uitvoeringen zijn geïntroduceerd. Een daarvan is naast wifi ook geschikt voor WiMAX.

Naast de producten voor desktops en notebooks heeft Intel ook nog een serie van twaalf ‘embedded’ uitvoeringen van de Core i3, i5, i7 en Xeon uitgebracht. Intel mikt met deze inbouwprocessors op een levensduur van zeven jaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!