Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel maakt ontwerp Atom een stuk zuiniger

De Atom is bedoeld voor gebruik in draagbare apparatuur, waar energie een schaars goed is, zeker als het de bedoeling is om zo lang mogelijk te werken met een acculading. Voorheen werd een ruwe techniek gebruikt om ervoor te zorgen dat de chip niet overbelast zou raken. De processor in een soort 'hold'-situatie zetten bijvoorbeeld. Dan wordt geen energie verbruikt en ook geen warmte opgewekt. Nadeel is wel, dat er dan ook geen werk wordt verzet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"Met de komst van de schakeltechniek Silvermont ondervangen we dat probleem. De processor gaat met die nieuwe microarchitectuur steeds beter reageren op fysieke condities", zegt Dadi Perlmutter, executive vice-president van Intel. De prestaties van de chip worden gemaximaliseerd, afhankelijk van de temperatuur van de chip, de beschikbare voedingsspanning dan wel acculading en het nodige energieverbruik. Bij eerdere versies van de Atom was alleen de temperatuur bepalend. Werd de chip te warm, dan werd de functionaliteit afgeknepen.

Aangepaste verwerking

Ook wordt de software dankzij Silvermont effectiever uitgevoerd, bijvoorbeeld door een nieuwe 'out-of-order execution engine', die zorgt voor hoge 'single-threaded' prestaties. De engine is in staat om instructies die niet achter elkaar staan (wat het geval is bij een conditionele sprong in een programma) toch snel op te halen en uit te voeren.

De nieuwe multi-core architectuur schaalt tot 8 processor-cores. Softwarecode wordt uitgesmeerd over de beschikbare rekenkernen en dat leidt tot hogere prestaties, lagere latency en een efficiëntere out-of-order ondersteuning voor een beter uitgebalanceerd en sneller reagerend systeem.

Steeds aan het plafond werken

Silvermont biedt extra functies, zoals het dynamisch bijregelen van de kloksnelheid. Bij een te hoge temperatuur wordt de klokfrequentie verlaagd, zodat er niet meer hitte wordt opgewekt. Als de temperatuur van de chip weer is gedaald, kan de frequentie worden verhoogd. Op deze manier 'schurkt' de chip als het ware aan tegen de zogeheten envelope, de toelaatbare maximumwaarden.

De zuinige techniek is niet alleen van belang voor draagbare apparatuur, maar zeker ook voor datacentra. Daar is desgevraagd weliswaar voldoende energie beschikbaar, maar om het centrum niet te warm te laten worden is een laag energieverbruik nodig.

Pad naar de toekomst

Silvermont is de basis van een reeks 22nm-producten die later dit jaar op de markt worden verwacht. De verbeteringen op het gebied van prestaties-per-watt die de nieuwe microarchitectuur biedt, maken de computerproducten die rondom dit platform worden gebouwd volgens Intel merkbaar sneller.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in