Management

Juridische zaken
Europees Hof

Intel in beroep tegen record kartelboete EU

© CC0 - Pixabay,  Cédric Puisney
5 juli 2012
Intel gaat bij het op één na hoogste Europese Hof in beroep tegen een boete die het bedrijf kreeg van de Europese Commissie omdat het zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘anti-competitief’ gedag.

Volgens Intel is het bewijs dat is aangevoerd ‘diepgaand ontoereikend’. Intel kreeg in 2009 een recordboete van 1,06 miljard dollar, meer dan 4,1 procent van de omzet over 2008. Inmiddels is het boetebedrag door economische fluctuaties opgelopen naar 1,34 miljard dollar. Na acht jaar onderzoek kreeg Intel de boete omdat het AMD zou hebben gehinderd met kortingen en ongeoorloofde contractvoorwaarden.

Beroep duurde drie jaar

Meteen na de uitspraak van de EC kondigde Paul Otellini, CEO van Intel aan in beroep te gaan. Toch duurde het drie jaar voor het zover was. Tijdens een vierdaagse hoorzitting tegenover een panel van vijf rechters van het Algemene Hof van Luxemburg, zullen zowel Intel als de EU worden gehoord.

Ongeoorloofde kortingen voor pc-makers

“De kwaliteit van het bewijsmateriaal waarop de Commissie afgaat, is diepgaand ontoereikend,” zei Intels advocaat Nicholas Green. "De analyse is hopeloos en onherroepelijk defect.” Volgens de Europese Commissie ontvingen pc-fabrikanten Dell, HP, NEC, Lenovo en Saturn Holding allemaal ongeoorloofde kortingen van Intel, om AMD buiten spel te houden als leverancier van chips bij deze leveranciers.

 

De uitspraak wordt de komende maanden verwacht. Is de uitspraak in het nadeel van Intel, dan kan het bedrijf nog naar het Europese Hof van Justitie om zijn gelijk te krijgen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.