Intel houdt vast aan MeeGo

18 februari 2011

Renee James, general manager van Intels software- en servicesafdeling, zei tijdens een persconferentie in Barcelona dat “Intel teleurgesteld is in Nokia maar dat het leven doorgaat”. James voegde eraan toe dat Intel “vastberadener dan ooit” is om met MeeGo verder te gaan.

Nokia en Microsoft maakten eind vorige week bekend dat ze een veelomvattende alliantie sluiten op het gebied van smartphones. Daarbij kiest Nokia voor Windows Phone 7 als voornaamste softwareplatform voor zijn smartphones. Het eigen besturingssysteem Symbian en het samen met Intel ontwikkelde MeeGo krijgen een ondergeschikte rol.

Nog maar een jaar geleden kondigden Intel en Nokia tijdens MWC 2010 aan dat ze hun mobiele platforms Moblin en Maemo, die toen nog volop in ontwikkeling waren, zouden samenvoegen. In juni 2009 hadden ze al een brede samenwerking voor mobiele apparatuur gesloten, onder meer op het gebied van open-sourcesoftware. Zowel Moblin als Maemo is gebaseerd op Linux.

Na de fusie van beide mobiele platforms kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling. Medio 2010 gaven de partners een eerste testversie van MeeGo vrij. Nokia en Intel wisten intussen diverse andere partijen te interesseren voor MeeGo. Zo kozen de autofabrikanten BMW, General Motors en Renault voor MeeGo als basis voor hun volgende generatie boordcomputers. In het najaar sloot chipfabrikant AMD zich bij het initiatief van zijn aartsrivaal Intel en Nokia aan. De verwachting was dat eind 2010, begin 2011 de eerste smartphones met Mee­Go op de markt zouden komen. Enkele weken geleden nog lekten de specificaties uit van Nokia’s eerste MeeGo-toestel, dat mogelijk al tijdens MWC 2011 zou worden onthuld. De bekendmaking van de deal met Microsoft kort daarna kwam voor de Mee­Go-community als een koude douche.

Toekomst onzeker

De vraag is of MeeGo nu nog toekomst heeft. Intel-topvrouw James wijst erop dat veel IT-bedrijven nog steeds meedoen aan de ontwikkeling van MeeGo. Naast het al genoemde AMD zijn dat onder meer Texas Instruments, ST Ericsson en mobiele netwerkoperators als Orange, ­Telefonica en Sprint. Aan het softwarefront zijn onder meer Novell en Wind River van de partij.

Een zegsman van Orange benadrukt dat MeeGo een werkelijk open besturingssysteem is. Android is op papier ook open source, maar Google trekt in feite aan de touwtjes.

Nokia laat in de rij van MeeGo-supporters niet helemaal verstek gaan. De Finse fabrikant verklaarde vorige week al dat het nog dit jaar alsnog een mobiele telefoon met MeeGo op de markt wil brengen. Maar het is niet duidelijk of dat meteen het laatste MeeGo-product van de Finnen zal zijn.

Complicaties

Een bijkomend probleem is dat de ontwikkeling van MeeGo-applicaties is gestoeld op Nokia’s ontwikkelomgeving Qt. Het is nog niet bekend of Nokia die nu zal afstaan aan de MeeGo-community. Een complicatie is dat Qt een van de mikpunten is van een rechtszaak die Apple tegen Nokia heeft aangespannen.

Laatste strohalmVoor Intel is MeeGo voorlopig de laatste strohalm om zijn Atomprocessor te kunnen verkopen aan fabrikanten van smartphones. Die zijn nu voor het overgrote deel uitgerust met door ARM ontworpen chips. MeeGo kan overweg met de ­chiparchitectuur van Intel, het nu door Nokia uitverkoren Windows Phone 7 kan dat niet.

Intel demonstreerde op het World Mobile Congress een nieuwe gebruikersinterface voor tablets die op MeeGo draaien. Volgens Doug Fisher, vicepresident systeemsoftware van Intel, staat de gebruiker in plaats van de applicaties in deze versie centraal.

Het scherm is opgedeeld in kolommen met verschillende functionaliteiten, waaronder sociale netwerken (‘My Friends’), foto’s en webpagina’s, die de gebruiker onafhankelijk van elkaar kan verschuiven. Door het zelflerend vermogen van de software staan de belangrijkste opties bovenaan. Door het scherm aan te tikken komen contextafhankelijke menu’s tevoorschijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!