Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel-CPU

Intel gooit processorkoers om: in 2019 al resultaat

Bouwers geheel nieuwe CPU-architectuur kijken kunsten af van ARM, AMD en een jonger Intel.

© Intel
13 december 2018

Bouwers geheel nieuwe CPU-architectuur kijken kunsten af van ARM, AMD en een jonger Intel.

Intel erkent zijn productieproblemen met steeds kleinere nanometermaten en het relatieve gebrek aan vooruitgang in rekenvermogen qua IPC (instructies per klokcyclus). In plaats van toenemende aantal generieke en gelijke processorcores, met grofweg gelijke IPC, gaat Intel nu voor een geheel nieuwe architectuur.

Daarbij combineert het krachtige met relatief lichtere cores, kiest het voor koppelbare CPU-blokken en voegt het elementen toe voor gespecialiseerde taken zoals encryptie. Dit naar voorbeeld van respectievelijk ARM, AMD en Intel in het Pentium-tijdperk.

Intel kondigde de nieuwe koers aan op een speciale Architecture Day. Daar heeft de processorproducent niet alleen nieuwe designs uit de doeken gedaan, maar ook concrete roadmaps voor processors vrijgegeven.

De eerste CPU's op basis van de geheel nieuwe architectuur komend in 2019 al op de markt.

Einde verkleiningsrace?

Tegelijkertijd lijken hiermee eerder nog geplande processors van de Cannon Lake-uitvoering, te produceren op 10 nanometer (nm), van de baan te zijn. Die kleinere nm-maat voor de transistorlijnen op chips blijkt in de praktijk op productieproblemen te stuiten. Intel heeft zijn 14 nm processorontwerpen al enkele malen 'opgerekt', door de designs te verfijnen en zo toch nog nieuwe, verbeterde processorgeneraties uit te kunnen brengen.

De nu onthulde strategische omslag van Intel omvat een veelvoud aan technieken. Deze lopen uiteen van productieproces en processorarchitectuur, via opgevoerde geheugencommunicatie en snellere interconnects voor cores en CPU-blokken, tot aan ingebouwde beveiligingstechnologieën en softwaretools.

AMD in huis gehaald

Deze zes pilaren vormen de basis voor Intels toekomst op processorgebied. "Het landschap voor computing is de afgelopen tien jaar enorm ontwikkeld", stelt Intels hoofdarchitect Raja Koduri. Hij is een jaar geleden overgestapt van AMD's GPU-divisie Radeon (van het overgenomen ATI) naar Intel. Daarbij is Koduri lang niet het enige toptalent dat recent is aangetrokken om het geavanceerde chipontwikkelwerk van Intel meer kracht bij te zetten.

De vruchten daarvan komen nu naar buiten. Onder de opvallende vernieuwingen die Intel gaat doorvoeren bevinden zich onder meer de combinatie van krachtige processorcores met relatief zwakkere exemplaren. Laatstgenoemde is dan wel energiezuiniger. Intel noemt dit Hybrid x86, en het doet denken aan het big.little-ontwerp van ARM-processorontwerper ARM Holding.

Een andere vergelijking met de concurrentie komt op bij Intels nieuwe Fovoros-technologie. Deze omvat nieuw ontworpen elementen die als CPU-blokken te combineren zijn in configuraties 'naar smaak' voor een bepaald systeem of een specifieke applicatiesoort daarop. Dit doet denken aan AMD's opzet voor zijn zwaardere Epyc-processors.

Weer sprongen voorwaarts

Op de Architecture Day heeft Intel Fovoros geshowd met een CPU-blok bestaande uit twee Core-cores met twee lichtere Atom-cores, een geheugenchip plus geïntegreerde elektronica voor de interconnects en verbindingen naar systeemelementen zoals het computergeheugen. Deze opzet moet Intel helpen om een inhaalslag te maken voor zijn relatieve achterstand op energieverbruik ten opzichte van ARM-processorreus Qualcomm.

Daarnaast zet Intel zijn zes nieuwe pilaren voor processorarchitectuur ook in voor zwaardere pc's en servers. De Xeon-lijn voor dergelijke systemen krijgt ook in 2019 al de eerste exemplaren op basis van de nieuwe koers. Daarbij voegt Intel gespecialiseerde instructies toe voor het versnellen van specifieke toepassingen. Dit omvat encryptie, compressie en andere rekenintensieve taken.

MMX, SSE

Intel spiegelt verbeteringen van wel 75 procent voor, op bepaalde gebieden. Jaren terug, bij de allereerste Pentium-processors, heeft de chipfabrikant soortgelijke speciale instructiesets ingevoerd voor het toen nieuwe gebied van multimedia. Toevoegingen als MMX en SSE hebben Intel in dat tijdperk een voorsprong gegeven op concurrenten als AMD, Via en Cyrix. Analisten en experts reageren nu in eerste instantie positief op Intels nieuwe koers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.