Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel en Mozilla maken intellectueel eigendom gratis beschikbaar in coronacrisis

Intel, Mozilla en diverse andere bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij de Open COVID Pledge. Daarmee beloven ze hun intellectuele eigendommen als patenten en auteursrechten gratis beschikbaar te maken voor ontwikkelaars van technologieën voor de diagnose, de behandeling en het voorkomen van het nieuwe coronavirus Covid-19.
Intel

De Open COVID Pledge moet volgens Mark Lemley, directeur van het Stanford Univeristy-programma in recht, wetenschap en technologie, bedoeld om te voorkomen dat ondernemers en wetenschappers aangeklaagd worden voor de tools die ze tijdens de crisis maken, schrijft Venturebeat. De Open COVID Pledge bestaat dan ook uit een licentie die aangesloten bedrijven kunnen gebruiken: de Open COVID License 1.0.

Gratis licentie

De Open COVID License 1.0 is een "niet-exclusieve, royaltyvrije, wereldwijde, volledig betaalde" licentie, waarmee werken gemaakt, gebruikt, verkocht, geïmporteerd, gereproduceerd, aangepast, vertaald en gedistribueerd mogen worden. Handelsmerken en handelsgeheimen kunnen echter niet onder de licentie vallen. De licentie geldt vanaf 1 december 2019 en blijft tot minstens een jaar nadat de World Health Organisation (WHO) verklaard heeft dat de Covid-19-pandemie is afgelopen geldig. 

Als de crisis uiteindelijk weer voorbij is, is de hoop dat bedrijven en wetenschappers samen gaan werken om redelijke, commerciële overeenkomsten op te zetten om de tools in leven te houden. Een andere optie is natuurlijk dat bedrijven hun intellectueel eigendom weer terugnemen. 

Bedrijven die zich bij de Open COVID Pledge hebben aangesloten mogen ook een eigen licentie opstellen, waarmee ze kunnen verduidelijken wat ze beschikbaar willen maken. Nog weer een andere optie is om bestaande licenties aan te wijzen die het doel van de Open COVID Pledge behalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in