Development

Software-ontwikkeling

Intel en Apple voorop in ban conflictmineralen

16 augustus 2012
Intel, Motorola Solutions, HP en Apple lopen voorop in het vermijden van zogeheten ‘conflictmineralen’ bij de productie van hun hardware. Bedrijven als Nintendo, HTC, Sharp, Nikon en Canon blijven omstreden mineralen als coltan, tantaliet, tin en wolfraam toepassen.

Uit onderzoek van The Enough Project, van het Center for American Progress dat misdaden tegen de menselijkheid bestrijdt, blijkt dat Nintendo het minst resultaat boekt in het niet gebruiken van conflictmineralen. Nintendo heeft volgens de opstellers van het rapport ‘Taking conflict out of consumer gadgets’ voor zover bekend geen pogingen gedaan om de grondstoffen die het gebruikt te controleren op een mogelijk bedenkelijke afkomst.

Conflictmineralen worden gewonnen in conflictgebieden en spelen een belangrijke rol in de financiering van die conflicten. Door deze mineralen in elektronica te verwerken, leveren de producenten van de elektronica een bijdrage aan de instandhouding van de conflicten, is de redenering. In de Democratische Republiek Congo (DRC) bijvoorbeeld verkopen gewapende groepen mineralen die in mobiele telefoons en computers terechtkomen. Telefoons waar conflictmineralen in zijn verwerkt worden ‘bloedmobieltjes’ genoemd.

Aantal bedrijven doet zijn best

Sharp, HTC, Nikon en Canon zijn weliswaar schoorvoetend begonnen om de rest van de industrie te volgen, maar boeken daarin onvoldoende voortgang. SanDisk, Philips, Sony, Panasonic, RIM en AMD hebben duidelijke verbeteringen laten zien, volgens The Enough Project. “Ze hebben hun leveranciers ondervraagd, beginnen met due diligence-procedures en hebben zich aangesloten bij het smelter audit programma.” Het smelter auditing programma is een initiatief van Intel, Motorola Solutions, HP en Apple. Deze bedrijven hebben ook hulp programma’s opgezet om tot een handelsplaats voor ‘schone’ mineralenhandel te komen.

IBM, Sony, LG, Samsung, Toshiba en Lenovo hebben wel iets gedaan aan het verantwoord gebruik van grondstoffen, maar boekten volgens het Enough Project slechts 10 tot 30 procent vooruitgang.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.