Innovatie & Strategie

Branche
Pat Gelsinger

Intel-CEO waarschuwt: chiptekorten duren zeker tot 2023

'Tekorten worden volgend jaar per kwartaal iets minder.'

Pat Gelsinger © Shutterstock,  drserg
22 oktober 2021

'Tekorten worden volgend jaar per kwartaal iets minder.'

Het wereldwijde tekort aan chips blijft voorlopig voortduren, waarschuwt Intel-CEO Pat Gelsinger. Hij verwacht dat de tekorten zeker tot 2023 blijven bestaan, al is er wel verbetering zichtbaar.

"We zitten nu in het ergste deel. Volgend jaar wordt het per kwartaal iets beter, maar we hebben tot 2023 nog geen balans tussen vraag en aanbod", aldus Gelsinger tegenover CNBC

Wereldwijd is al maanden sprake van chipschaarste, waardoor grote vertragingen ontstaan in allerlei branches, van autoproducenten tot bedrijven zoals Microsoft en Apple. Volgens Gelsinger is het probleem niet altijd alleen het tekort aan één specifieke chip, maar vooral een combinatie van chips. "We noemen dit 'match sets'. We hebben misschien wel de CPU, maar niet de LCD of het WiFi", legt Gelsinger uit. "Datacenters hebben het vooral moeilijk met stroomchips en een aantal chips voor netwerken en ethernet."

Sowieso in 2022 nog tekorten

Ook andere bedrijven waarschuwen voor de doorlopende chiptekorten. Reinhard Ploss - topman van het Duitse chipconcern Infineon - waarschuwde in augustus, net als Gelsinger nu, dat de schaarste tot in 2023 kan duren. Volgens hem zijn de tekorten te wijten aan de toegenomen behoefte aan thuiswerken en het inhaaleffect in de auto-industrie na de coronacrisis. Daarnaast spelen de snellere invoering van elektrisch rijden en de groeiende vraag naar hernieuwbare energie een rol. 

Volgens The Verge is AMD-CEO Lisa Su iets optimistischer dan Ploss en Gelsinger. Su stelde tijdens de 2021 Code Conference dat de voorraden in de nabije toekomst nog erg krap zijn, maar dat het in 2022 beter wordt. "Het wordt volgend jaar beter. Niet direct, maar het gaat geleidelijk beter als meer fabrieken klaar zijn", aldus de topvrouw van AMD. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.