Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel

Intel blijft achterlopen: kleinere 7 nm-chips vertraagd

Kleinere 7 nm-chips uitgesteld tot 2022 of 2023. 

24 juli 2020

Kleinere 7 nm-chips uitgesteld tot 2022 of 2023. 

Intels nieuwe, kleinere CPU-chip loopt vertraging op. Het gaat om de 7 nm-CPU, waar het bedrijf al lange tijd aan werkt. De chip verschijnt nu naar verwachting pas aan het einde van 2022 of aan het begin van 2023. Het nieuws werd aangekondigd door CEO Bob Swan, schrijft ZDNet

De plannen voor de 7 nm-chips werden vorig jaar al gepresenteerd. Toen was de planning nog dat het eerste product in 2021 verscheen. Hoewel het bedrijf daarmee het tempo van de Wet van Moore zou aanhouden, liep het ook toen al achter op de concurrentie. AMD had zijn eerste processors op 7 nm toen al onthuld, die in de zomer van 2019 op de markt verschenen. 

Nu gaat Intel dus nog verder achterlopen. Het bedrijf ontdekte dat zijn 7 nm-procedé een probleem bevatte, waardoor er een degradatie van de yields ontstond. De yield verwijst naar het percentage van apparaten op een wafer dat correct blijkt te werken. Intel zegt dat het de oorzaak inmiddels gevonden heeft, waardoor de problemen opgelost zijn. Maar de yields lopen nu ongeveer wel 12 maanden achter op de eerste planning van het bedrijf, waardoor de CPU zelf dus ook later verschijnt. 

Mogelijk externe partijen inschakelen

Het is niet voor het eerst dat Intel problemen ervaart bij de ontwikkeling van nieuwe, kleinere chips. Toen het bedrijf zijn 10 nm-producten ontwikkelde, ontstonden er ook regelmatig vertragingen. Swan stelt nu dat het bedrijf daarvan geleerd heeft en een aanpak gedreven door mijlpalen heeft geïnstalleerd. Mocht de vertraging te groot worden, dan bestaat de kans dat Intel externe partijen gaat inschakelen om zijn planning toch te houden.

In de tussentijd legt Intel zijn focus op zijn groeiende portfolio met 10 nm-processors. Binnenkort verschijnt bijvoorbeeld Tiger Lake en komt ook de eerste 10 nm-gebaseerde server-CPU - Ice Lake - op de markt. In de tweede helft van 2021 moet bovendien een nieuwe reeks client-CPU's verschijnen, die nu nog de codenaam Alder Lake dragen. Deze nieuwe lijn chips bestaat onder meer uit de eerste 10 nm-gebaseerde desktop-CPU en een nieuwe 10 nm-gebaseerde server-CPU. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 27 juli 2020 16:51

'Jielt' is een soort opbrengst, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.