Development

Apps
puzzel

Instant apps tonen toekomst apps

Google test de verrassing van I/O 2016 nu in praktijk.

25 januari 2017

Google test de verrassing van I/O 2016 nu in praktijk.

Google is met een selecte groep ontwikkelaars begonnen aan het testen van Instant apps. Die dichten het gat tussen web apps en native apps.

Google introduceerde het idee achter webapps vorig jaar onverwachts op de ontwikkelaarsconferentie I/O. De Instant apps zijn heel kleine apps die zijn te activeren door het aanklikken van een URL. Een bezoekje aan de app store is niet nodig om ze te gebruiken. Google probeert met Instant apps de snelheid en het gemak van webpagina's te combineren met de voordelen van een native app.

Webpagina's laden snel maar gebruik je doorgaans maar één keer. Apps bieden meer functionaliteit maar vereisen meer aandacht voordacht ze gebruikt kunnen worden: opzoeken in App Store, downloaden en in gebruik nemen.

App opknippen

Google ziet Instant Apps eigenlijk als reguliere apps die zijn opgeknipt in kleine pakketjes. Doordat ze weinig code bevatten, laden ze snel. Dat vraagt wel meer inspanning van de ontwikkelaars. Die moeten het ontwerp van de apps omgooien. Google heeft die stappen op een rijtje gezet. Na verwerking van de eerste ervaringen komt Google met een volledige SDK om het opzetten van een Instant App te vereenvoudigen.

Instant Apps geven zicht op waar de ontwikkeling van apps naar toe gaat. Soms wil je maar een actie één keer uitvoeren. Bijvoorbeeld bij het kopen van een cameratas wil je niet de complete app van de fotowinkel downloaden ook al biedt die veel mooie functionaliteit en informatie. Dan biedt zo'n instant bruikbare app een snelle oplossing. Door op een link te klikken van de cameratas opent alleen dat gedeelte van de app die nodig is om gewenste informatie en functionaliteit te tonen. Wanneer je verder wil shoppen in de app kan snel de code voor nieuwe onderdelen worden geladen. 

In de testfase zijn een aantal apps onder handen genomen, waaronder die van BuzzFeed en de B&H fotowinkel:

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
4
Reacties
Anoniem 26 januari 2017 11:44

Christian, interessante vraag:
https://developer.android.com/training/permissions/requesting.html
Beginning in Android 6.0 (API level 23), users grant permissions to apps while the app is running, not when they install the app. This approach streamlines the app install process, since the user does not need to grant permissions when they install or update the app. It also gives the user more control over the app's functionality; for example, a user could choose to give a camera app access to the camera but not to the device location. The user can revoke the permissions at any time, by going to the app's Settings screen.

Anoniem 26 januari 2017 10:43

In mijn beleving maak je als ontwikkelaar een app in plaats van bijvoorbeeld een mobiele site als je gebruik wilt maken van de toeters en bellen van de telefoon zoals GPS, etc. Die rechten slippen er bij de 'traditionele' apps al weleens tussendoor. Hoe gaan ze dat hier afschermen op een veilige manier dan... #vragenvragen

Anoniem 25 januari 2017 13:32

Willekeurige 3rd party code draaien op je phone, zonder toestemming, install, zonder ook maar de minste vorm van screening....? Ik vrees dt daarmee ook heel andere, minder aangename dingen mogelijk worden.

Anoniem 25 januari 2017 12:52

Dit is echt weer een ontwikkeling waarvan je verwachtte dat hij er al lang was, zo voor de hand liggend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.