Development

Software-ontwikkeling
Raspberry Pi

Innoveren met een Raspberry Pi: snel, simpel en goedkoop

Goedkope minicomputer kan teams ‘losser’ maken bij brainstorms.

25 augustus 2021

Innovatie begint vaak met een idee, maar het kan best uitdagend zijn om te achterhalen of een idee ook echt werkt. Een Raspberry Pi – een computer ter grootte van een creditcard  - kan daarbij een uitkomst bieden. Onder meer de NS zette het apparaatje in voor een innovatietraject.

De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op een ARM-processor, die voor een lage prijs gemaakt en verkocht wordt. Het goedkoopste model is de kleine Raspberry Pi Zero, die nog geen zes euro kost. De meeste modellen variëren echter tussen de 27 en 60 euro. Het apparaat biedt veel mogelijkheden door zijn open structuur, en de aanwezigheid van een General Purpose Input/Output, USB-poorten, een DSI-connector en een CSI-connector.

Voor veel developers vormt de Raspberry Pi een hobbyproject, maar het is ook mogelijk om er op zakelijk niveau mee te werken. “De Raspberry Pi kan goed gebruikt worden om bij innovatiebrainstorms teams wat losser te maken. En om ze technologie-agnostisch te laten acteren”, zegt Mark Griep, country manager van PA Consulting, daarover. “Als je als team iets wilt laten zien dan is een Raspberry Pi daar een goede tool voor. Ook voor het voorbereiden van het bedrijfsleven welke ideeën kunnen worden onderzocht. Bovendien zorgt het zo voor een vliegwiel om te experimenteren.”

Zitplek zoeken bij NS

Een goed voorbeeld van experimenteren met een Raspberry Pi, is de Zitplaatszoeker van de NS. Deze functie is onderdeel van de NS-app en laat reizigers zien in welk deel van de trein nog veel ruimte is. “We weten als NS vrij goed hoeveel mensen er in de hele trein zitten, maar dat vertelt ons alleen wat over de totale bezetting. Bij langere treinen zien we vaak dat het voorin vol is en achterin leeg, of andersom. Wij proberen met allerlei indirecte databronnen te bepalen hoe mensen zich verdeeld hebben in de trein”, vertelt Leo van der Meulen, Business Consultant Advanced Analytics en Product Owner bij de NS.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!