Innovatie & Strategie

Carriere
hackathon

Innovatie met blockchain centraal in Groningse hackathon

Verschillende bedrijven organiseren samen met de overheid een hackathon rond blockchain-innovatie.

Hackathon © Jurriaan Kamer Jurriaan Kamer
11 januari 2017

Blockchain is een van de veelbelovende technologieën die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Het is nu zaak de mogelijkheden uit te zoeken en het fundament te leggen onder nieuwe baanbrekende bedrijfsmodellen.

De hackathon heeft tot doel de ontwikkeling van blockchaintechnologie in Nederland een sterke impuls te geven. Aan de driedaagse hackathon die op 10 februari in The Big Building in Groningen van start gaat, nemen enkele honderden ontwikkelaars deel. Er zijn vijf parallelle tracks waar zij zich op in kunnen schrijven. Het gaat om:

  • Internationaal handelen en ondernemen
  • Toekomstige pensioenketen
  • Energietransitie
  • Digitale identiteit
  • Overheidsdienstverlening

Het resultaat van drie dagen zwoegen wordt beoordeeld door senator en hoogleraar economie en bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan en hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin die een expertjury voorzitten. De winnaar uit elke track krijg 7500 euro. Voor de runner-up van de track is 2500 euro beschikbaar. Maar het gaat eigenlijk niet om de prijzen. De sponsoren zijn op zoek naar verdere ontwikkeling van de projecten die potentieel bedrijfstakken op hun kop kunnen zetten, zoals Uber dat met de taxiwereld doet en AirBnB met de traditionele reisbranche.

Bitcoin is maar één toepassing

Blockchain maakt het mogelijk door zijn gedistribueerde karakter van opslag en validatie geautomatiseerd beslissingen te nemen die daarna niet meer gemanipuleerd kunnen worden. De bekendste toepassingen is nu de bitcoin, maar blockchain kan een rol spelen in vele andere processen zoals rechtspraak en en het vastleggen van transacties. Het doel van de hackathon is meer nieuwe werkbare toepassingen te vinden.

Die zullen warme aandacht krijgen van pensioenfondsen APG, PGGM, van de energiebedrijven Nuon/Vattenfall en de Gasunie en de Energy Academy Europe. Maar ook de Rijksdienst voor identiteitsgegevens, de Kamer van Koophandel en ICTU verwachten als sponsoren van het evenement aan de slag te kunnen met de uitkomsten van de teams.

Meer informatie over de hackathon is te vinden op de site van de Dutch Blockchain Hackathon.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!