Management

Security
inloggen laptop

Inloggegevens Nederlandse bedrijven te koop op darkweb

Met deze inloggegevens liggen de privégegevens van duizenden personen binnen handbereik.

8 februari 2019

Met deze inloggegevens liggen de privégegevens van duizenden personen binnen handbereik.

Zo’n 900 wachtwoorden van Nederlandse bedrijven zijn te koop op het dark web, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met de inloggegevens in handen kan een koper zich toegang verschaffen tot financiële en medische gegevens.

Volgens het onderzoek verloopt de ‘levendige handel’ via een Russische website op het dark web, waar zo’n 900 wachtwoorden van Nederlandse bedrijven te koop staan. Dit aantal zou iedere dag toenemen, en internationaal gezien bestaan uit zo’n 64.000 inloggegevens.

Het RTL Nieuws ging over tot aankoop van inloggegevens voor vijf willekeurige bedrijven en kreeg hiermee naar eigen zeggen inzicht in medische dossiers van topsporters, boekhoudingen van ondernemers, webshop-bestellingen en het gebouwbeheersysteem van een basisschool. Volgens het RTL Nieuws worden deze gegevens gebruikt om bedrijven en hun klanten af te persen door met publicatie of verkoop van de betreffende data te dreigen.

‘Test’-account

De onderzoekers konden met de inloggegevens van de fysiopraktijk toegang krijgen tot de gegevens van de patiënten van de praktijk, doordat de inloggegevens van het door de IT-beheerder aangemaakte ‘test’-account waren, bestemd voor de besturing van de computers op afstand door de beheerder zelf. Het wachtwoord ‘Welkom123’ was echter weinig effectief tegen de hackers.

Doordat de patiëntgegevens niet versleuteld waren, lagen de privégegevens van de ruim tienduizend patiënten -waaronder topsporters- binnen handbereik. Volgens het RTL Nieuws gaat het hier om gegevens als medische gegevens, maar ook privégegevens als huisadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.