Beheer

Security
ING

ING wist 3 ton aan Tikkie-phishing te voorkomen

ING detecteerde onbevoegde toegang tot bankaccounts en blokkeerde driekwart van Tikkie-fraude.

© ING
29 augustus 2019

ING detecteerde onbevoegde toegang tot bankaccounts en blokkeerde driekwart van Tikkie-fraude.

In de eerste maanden van dit jaar zijn honderden Nederlanders op de korrel genomen met een phishing-aanval die via Marktplaats en Tikkie is uitgevoerd. Zes verdachten die nu zijn opgepakt hebben bijna 100.000 euro buitgemaakt, van zeker 375 mensen. Door handelen van ING is de zaak nog beperkt: de bank heeft bij honderden mensen betalingen gepauzeerd en zo ruim 300.000 euro aan schade weten te voorkomen.

'Maak even 1 cent over via deze link, dan weet ik dat je te vertrouwen bent', luidde het bericht dat sluwe fraudeurs hebben verstuurd aan Nederlandse slachtoffers. Tussen januari en juni zijn zeker 375 mensen in deze truc getrapt. Ze dachten dat ze op een veilige banksite zaten, maar ze kwamen terecht op een phishing-site. Zo zijn hun gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in verkeerde handen gevallen. Zes verdachten zijn opgepakt. Ze hebben bijna 100.000 euro buitgemaakt.

Betalingen pauzeren

De schade had nog veel groter kunnen zijn. Volgens de politie kreeg ING door dat vreemden toegang hadden gekregen tot bankaccounts. De bank 'pauzeerde' betalingen. Bij honderden mensen voorkwam dit dat zij ook de dupe werden. "ING wist hiermee ruim 300.000 euro aan schade te voorkomen", aldus de politie.

De verdachten zijn vier mannen van 18 tot 20 jaar uit Groningen, een 25-jarige man uit Diemen en een 19-jarige man die geen vaste woonplaats heeft. Ze zijn inmiddels alle zes weer vrij, maar worden nog wel verdacht.

1 cent en dan rekening plunderen

Hun slachtoffers waren mensen die via Marktplaats iets te koop aanboden. Ze woonden door het hele land. Als de verkoper en de koper het eens waren over een prijs, moest de verkoper even 1 cent overmaken. De 'koper' liet aan slachtoffers weten dat hij zo kon weten dat hij veilig kon betalen aan de verkoper.

Na het overmaken van de ene cent 'ter controle van de veiligheid' hadden de phishers toegang tot de bankrekening van de Marktplaats-verkopers. De verdachten gebruikten de rekeningen van hun slachtoffers om spullen te kopen bij winkels in Groningen. De politie zag ze vervolgens op de bewakingscamera's bij die winkels.

2
Reacties
Yvonne 01 september 2019 12:12

Ik ben toch eigenlijk wel benieuwd hoe dit werkt. Zou verwachten dat als ik via iDeal en mijn bankieren-app overboek ze niet aan mijn gegevens kunnen komen...

Jan van der Zanden 29 augustus 2019 12:24

Vreemd. Om geld te plunderen heb je toch meer nodig dan een userid en ww? Hoe komen die dieven dan aan TAN-code, Identifier of Smart phone - ID?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.