Loopbaan

Carriere
ING

ING richt pijlen ook op oudere IT’er

‘Ervaren engineers productiever dan beginnende engineer.’

© ING
16 mei 2019

‘Ervaren engineers productiever dan beginnende engineer.’

ING heeft momenteel tientallen  IT-vacatures en kijkt bij de zoektocht naar interessante kandidaten niet alleen naar jonge engineers, maar ook naar 50-plussers, al heeft de bank het zelf liever over ‘expert engineers’.

De bank streeft naar een ‘gemêleerde samenstelling’ van het IT-personeel. Gevraagd naar welk deel van het personeelsbestand boven de 45 jaar is, antwoordt woordvoerder Karin van der Pol dat dat niet wordt gespecificeerd. “Het gaat ons niet om de leeftijd van de kandidaten, maar om de ervaring die de kandidaten meebrengen. Het verschil in expertise tussen een beginnende engineer of een expert engineer – daar kijken we naar.”

ING benadrukt zich niet per definitie te richten op oudere IT’ers. “We hebben er geen speciaal beleid voor ontwikkeld.” Dat mag ook niet, want dat zou in strijd zijn met de wet. Toch is ons via meerdere kanalen ter ore gekomen dat ING hard op zoek is naar oudere IT’ers – ook om tegenwicht te bieden aan het vele jonge talent dat de laatste tijd aan de slag is gegaan bij de bank en om de kennis beter te borgen.

Juist productiever

“We richten ons niet expliciet op oudere IT’ers, maar meer op de ervaren IT’ers. Deze expert engineers zijn individueel productiever dan de beginnende engineer. Voor de diversiteit heb je beide doelgroepen nodig, maar in essentie geldt dat ervaring in de expertise hoog op ons wensenlijstje staat”, aldus van der Pol.

Op dit moment zijn er volgens haar enkele tientallen IT-vacatures. “Het gaat bijvoorbeeld om vacatures om mobiel bankieren een stap verder te brengen of vacatures die passen bij onze omnichannelstrategie.” Volgens van der Pol speelt de krapte op de arbeidsmarkt ING niet zozeer parten. “We hebben meer last van de loyaliteit van de engineer. De gemiddelde engineer wisselt niet snel van werkgever. Vooral niet als ze al interessant en uitdagend werk hebben.”

Onmisbare schakel

Om IT’ers te interesseren voor een baan bij ING probeert het aanwezig te zijn op conferenties die ertoe doen in de engineeringwereld en het organiseert daarnaast meet-ups met de doelgroep. “Dit doen we om onze zichtbaarheid te vergroten en uit te leggen wat ING doet en hoe we dagelijks relevant willen zijn voor onze bijna 9 miljoen klanten. IT is daarin een onmisbare schakel.” Daarnaast gelooft de bank dat goede engineers andere goede engineers aantrekken. “De netwerken die engineers onderhouden buiten hun werk zijn vaak groot en verstrekkend. Dus ook via onze engineers brengen we onze engineering culture naar buiten.”

Oudere IT’ers worden vooral geworven via conferenties, via de eigen engineers en via arbeidsmarktcommunicatie in advertenties, op social media en op de website. Van der Pol zegt dat ING niet vanuit de kaartenbak van het UWV werft – er staan nog altijd enkele duizenden oudere IT’ers ingeschreven voor een WW-uitkering. Wel vindt ze het een slechte zaak dat werkgevers 50-plussers vaak links laten liggen. “Als je net als ING stuurt op vakmanschap, dan is het zeer zeker een gemiste kans om deze groep geen kans te geven.”

Niet duurder of inflexibeler

Volgens haar zijn oudere IT’ers niet per se duurder dan jongere collega’s. “We kijken naar vakmanschap en ervaring. Op basis daarvan wordt het salaris vastgesteld. Leeftijd speelt daarbij geen rol.” Ook klopt het vooroordeel niet dat ouder IT’ers per definitie minder flexibel zijn, benadrukt van der Pol. “Bij ING werken betekent dat je de ambitie moet hebben om je te ontwikkelen en te groeien in je vakmanschap. Inflexibiliteit zit niet in de leeftijd, maar in de geest. We sturen binnen ING zoveel mogelijk op een growth mindset, waardoor we grotere flexibiliteit creëren. Wanneer iemand jarenlang heeft gewerkt op een mainframe en degene moet op een gegeven moment overschakelen naar een volgende generatie, heeft dat niet zozeer te maken met leeftijd, maar meer met de ability to adopt to change.”

Doorgaans gaat dit laatste volgens haar goed. “Het is belangrijk dat onze collega’s arbeidsmarktfit blijven, vandaar ook dat iedere ING-collega werkt aan een ‘Mijn Koersplan’, waarin ontwikkeling binnen de functie, maar ook daarbuiten en zelfs buiten ING, centraal staat.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
5
Reacties
Han 18 december 2019 11:17

Wat een enorme bullshit! Mijn werk binnen ING is overgeheveld naar Polen, daardoor raak ik mijn baan kwijt. Ik ben 56. Als bovenstaande klopt dat was er toch ergens wel plek voor mij.... Maar nee hoor per 1 januari 2020 zit ik thuis.

Root Adminidtrator 27 juli 2019 18:36

Ik lees in de titel: "ING richt pijlen ook op oudere IT’er"
En verderop in de reactie van de ING:" ING benadrukt zich niet per definitie te richten op oudere IT’ers. “We hebben er geen speciaal beleid voor ontwikkeld.” "

Dat noemt men Clickbait.

Voor de rest zeggen de reacties en ervaringen van Frits, Pieter en Karel voldoende over het beleid van de ING.

Frits Snuk 03 juli 2019 19:27

Geheel eens met Karel, en begrijp het cynisme van Pieter ook heel goed. Uit hetgeen ING de laatste zeg 4-7 jaar doet, blijkt dat ze gewoon weinig belang hechten aan het éçht binden van IT-personeel. Een paar voorbeelden die ik persoonlijk heb mee mogen maken:
Al anderhalf decenium elke 1-2 jaar een reorganisatie, en sinds een jaar of 5 soms zelfs meerdere per jaar, waarbij vrijwel altijd ervaren IT'ers worden afgestoten (en lang niet alleen minder goed functionerende!). Hierdoor zijn zelfs enkelen aantoonbare productstoringen ontstaan, en meer in het algemeen konden de overblijvende afdelingen lang niet altijd meer de kwaliteit/stabiliteit bieden die wenselijk was, maar waar ze doorgaans wél voor wilden blijven gaan! Dit speelde zeker vanaf 2013. En opnieuw vanaf 2015/2016, waarbij oa. veel ITérs op locatie Arnhem moesten vertrekken. IT'ers die nu blijkbaar weer hoognodig zijn, misschien nog meer dan bij eerdere inkrimpingen.
En dan heb ik het nog niet eens over de sluiting van locatie Arnhem, in een regio waar veel IT'ers flink moeten reizen om voor goede werkgevers te kunnen werken. Ik ken veel ervaren IT'ers die graag bij een wat groter IT-bedrijf in regio Arnhem/Nijmegen zouden werken, maar nu elke dag naar Den Haag, Eindhoven of Amsterdam moeten, of zelfs helemaal geen baan kunnen vinden op minder dan anderhalf uur reizen, oa. vanwege hun leeftijd.
Het zou al heel wat helpen als ING wat meer naar de (middel)langere termijn gaat kijken, ipv. van gedreven blijven door korte termijn belangen, of het nu de belangen van aandeelhouders zijn, van hoger management dat na een paar jaar alweer weg is, of wat dan ook. Dus gewoon een structureel, doordacht persooneelsbeleid.

IT'ers binnenhalen is misschien niet gemakkelijk, maar IT'ers afstoten blijkbaar wel. Maar goede, betrokken mensen aan je binden, dat is een ander verhaal. Maar wel een verhaal dat zich dubbel en dwars terugbetaald. Zoals in hart voor de zaak, dat stapje extra zetten en ook gewoon commitment.

PS. Ben benieuwd of ING nog gaat reageren in dit topic...

Karel 16 mei 2019 19:50

Bizar. Eerst structureel oudere IT-ers eruit, want met scrummende frisse jonge krachten gaat alles beter. En arbeids tekorten lossen we wel op met indiers inhuren of outsourcen naar Polen.

En nu ineens, hebben ze ouderen nodig?

Het cynisme van Pieter is geheel terecht. Het probleem voor de ING wordt natuurlijk wel dat oudere IT-ers een geheugen hebben van hoe ze behandeld zijn door de ING in het (recente!) verleden.

Pieter 16 mei 2019 15:39

Als een groot bedrijf dat je eerst niet de moeite neemt om te reageren "zich ineens op de kmo/mkb gaat concentreren" dan weet je al dat ze een groot contract kwijt gespeeld zijn. Hier net hetzelfde: eerst dumpen ze de oudere engineers maar die blijken nu ineens problemen sneller op te kunnen lossen. Ik stel voor dat ze ook de private bankers dumpen en vervangen door "frisse starters". En heel het c-level ook weg, waar heb je die trainees anders voor in huis? (sorry voor de cynische toon, de praktijk ervaring hé)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.