Management

Branche
ING

ING: IT-sector heeft amper last van economische tegenwind

Vraag naar digitalisering is structureel. 

ING-kantoor in Amstelveen © CC BY-SA 2.0 ING Nederland
25 november 2022

Vraag naar digitalisering is structureel. 

De meeste IT-bedrijven hebben amper tot geen last van de economische tegenwind. Ondanks de langzamer groeiende economie verwacht ING dat investeringen in IT op peil blijven. Dat meldt de bank in het sectorrapport.

De bank schrijft dat het belang van verdere digitalisering mede door het personeelstekort alleen maar groter is geworden. De winstmarges van IT-bedrijven staan wel wat meer onder druk, vanwege de gestegen verkoopprijzen.

De totale kostenstijgingen kunnen vanwege langlopende contracten en toegenomen concurrentie maar beperkt worden doorberekend. De bank stelt dat 17% van de ondernemers te maken heeft met een verslechterde winstgevendheid in het laatste kwartaal. “De winstmarges staat weliswaar licht onder druk, de meeste IT-bedrijven kunnen dit opvangen zonder in de problemen te komen.”

De inkoop voor IT-bedrijven is duurder geworden vanwege de sterke dollar. Chiptekorten leiden in sommige hardware categorieën tot lange levertijden en hogere prijzen. Ook de prijzen voor energie sijpelen door via datacenters naar alle schakels in de keten. “Veel clouddiensten worden tientallen procenten duurder. Tenslotte hebben IT-bedrijven al langere tijd te maken met forse tekorten aan IT-personeel dat leidt tot stijgende lonen die het salarishuis onder druk zetten”, schrijft ING. Ruim 30% van de bedrijven voorziet hogere prijzen, die naar verwachting zullen aanhouden.

Structurele groei

ING meldt daarnaast echter dat de IT-sector te maken heeft met structurele groei die wordt gedreven door de voortgaande digitalisering van de economie en de brede IT “as a service”-trend. “Hierdoor maken software en IT een steeds groter deel uit van de bedrijfsprocessen van organisaties.

Veel bedrijven stappen over naar Cloud van bijvoorbeeld AWS en Microsoft Azure, ook software-abonnementen zitten in de lift. Ook security is een belangrijke aanjager voor softwarebedrijven en andere IT-dienstverleners. Omdat digitalisering zorgt voor besparing op arbeidskrachten en productiviteit verhoogt, verwacht de bank dat investeringen in IT ondanks de langzamer groeiende economie op peil blijven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.