Management

Branche
Developer

ING: IT-sector gaat in 2021 weer groeien

Groei wel geremd door tekort aan personeel. 

© Shutterstock REDPIXEL.PL
5 mei 2021

Groei wel geremd door tekort aan personeel. 

De IT-sector profiteert in 2021 van de digitale versnelling die vorig jaar is ingezet en daardoor gaat die sector weer groeien, verwacht het ING Economisch Bureau. De investeringen in projecten trekken weer aan en de vraag naar IT-dienstverlening blijft aanhouden. De groei van IT-bedrijven wordt echter wel geremd door een tekort aan personeel.

Tijdens de coronacrisis in 2020 groeide de behoefte aan IT-dienstverlening wel, maar namen de investeringen in grotere IT-projecten juist af, schrijft het ING Economisch Bureau in zijn vooruitzicht. De oorzaak voor de afname in investeringen was de onzekerheid in de coronacrisis. Hierdoor stagneerde het volume in de IT-sector en kwam deze nog uit op een minieme groei van 0,2%, tegenover een groei van 4% in 2019. 

Thuiswerken en cloudmigraties

De omzet van de sector groeide vorig jaar toch nog wel met 1,2%, vooral gedreven door hogere prijzen. Hoe groot de impact op IT-bedrijven was, verschilde ook flink per organisatie. IT-dienstverleners met klanten in de horeca, reisbranche of luchtvaart werden stevig geraakt, terwijl hosting- en cloudproviders juist profiteerden van het vele thuiswerken en versnelde migraties naar de cloud. 

In 2021 is geen sprake meer van stagnatie, verwacht het ING Economisch Bureau. Naar verwachting groeit de sector dit jaar met 3%, als gevolg van twee oorzaken. Allereerst investeren klanten weer in IT-projecten, ook om de toegenomen cyberdreigingen het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast plukt de sector nog altijd de vruchten van de digitale versnelling die vorig jaar werd ingezet.

Beperkte groei

Volgens het Economisch Bureau zijn ondernemers dan ook optimistischer aan 2021 begonnen. Toch blijft de groei wel beperkter dan deze zou kunnen zijn, als gevolg van het tekort aan personeel. In het eerste kwartaal van 2021 signaleerde 23% van de ondernemers zelfs een tekort aan personeel als groeibelemmering. Naar verwachting loopt dat aantal later dit jaar nog verder op.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.