‘Industrie en opleiders weten het vak niet aan vrouwen te verkopen’
Martijn Spruit, hoofd van de IT-afdeling van het Centraal Bureau voor Genealogie, stelt: “Natuurlijk is het goed voor de IT als er meer mensen in werken die goed kunnen communiceren, maar geldt dat niet voor elk beroep? Kortom, je mag scholieren en studenten (m/v) natuurlijk wijzen op hoe leuk, profijtelijk en inhoudelijk de IT als werkgebied is, maar niet omdat deze schoolverlaters tot een bepaalde (doel)groep behoren.” Hij zegt dan ook ‘een beetje moe’ te worden van ‘al die Kies Exact-achtige campagnes. ”Je moet niet in een bepaald beroep gaan werken omdat jouw soort daarin is ondervertegenwoordigd.”
John van Beem, senior adviseur bij ISES, is naar eigen zeggen al jarenlang bezig om binnen de ICT méér aandacht te krijgen voor een juiste balans tussen ‘harde’ en ‘zachte’ vaardigheden. “Het ICT-domein word sterk geregeerd vanuit systeemdenken, alles is meetbaar en maakbaar. Als trainer en adviseur kom ik al heel lang bij organisaties waarin veel oplossingen gezocht worden in het ‘implementeren’ van nieuwe systemen, methodieken of structuren. In bijna alle gevallen word er zeer weinig opgelost. Echt succesvol word het pas als er aandacht word besteed aan thema’s als communicatie, samenwerking, motivatie of leiderschap, ofwel de meer ‘zachte’ aspecten of de ‘onderwateraspecten’ SEnD naar analogie van de ijsbergmodellen.”
Volgens Van Beem besteden Informaticaopleidingen te weinig aandacht aan bovengenoemde thema’s. “Ik heb zelf ook een aantal hbo-Informaticastudies gevolgd en heb bedroevend weinig langs zien komen over thema’s als samenwerking of communicatie. Kortom, ik denk dat opleiders eerst eens goed moeten kijken naar hun verschillende curricula en moeten vaststellen of er echt genoeg aandacht word besteed aan ‘soft skills’. Zolang dat onvoldoende is, ga je volgens mij weinig vrouwen interesseren voor het vakgebied ICT en blijft het bekende ‘mannending’.”
Ruud de Haas, directeur Product Development, Services & Support, stelt dat IT-bedrijven, IT-afdelingen en onderwijsinstellingen het vakgebied Informatica niet goed weten te verkopen aan vrouwen. “Ik zie in mijn rol als gecommitteerde op een van de grote hogescholen in Nederland dat ook daar de instroom van vrouwen in de verschillende IT-opleidingsprogramma laag is. De instroom in de Informaticagerichte opleidingen is sowieso de laatste jaren weer lager geworden.” Hij noemt dit verontrustend, zeker ook omdat ‘de babyboomers zo langzamerhand de carrières beëindigen en er veel ruimte komt voor instroom en doorstroom’.
De Haas ziet mogelijkheden genoeg voor vrouwen om in de IT-branche een plek te vinden. “Het vakgebied heeft nog steeds vaak een geheel ten onrechte nerd-achtige uitstraling. Natuurlijk zijn er heel sterk technisch gerichte functies in de Informatica, gelukkig maar. Er zijn ook heel veel mogelijkheden in de wat zachtere kant van de IT. Voorbeeld daarvan is de functie Informatiemanager, waar je veel meer aan de businesskant werkzaam bent op het scheidsvlak tussen business en IT. Maar er zijn ook functies die zich meer bezighouden met de designkant van Informatievoorziening. Ook het gebruik van ‘social media’ neemt steeds meer toe, zowel in de particuliere als zakelijke sfeer. Nieuwe mogelijkheden voor nieuwe functies.”
Volgens Carolien Glasbergen, senior projectmanager bij UWV, wordt er wel veel onderzocht waarom vrouwen niet kiezen voor een ICT-gerichte studie, maar wordt er nog niet zoveel gedaan met die onderzoeken. “We zijn niet zo praktisch als het om dit fenomeen gaat.” Goede initiatieven zijn volgens haar initiatieven die het ICT-vakgebied in de breedte bekendmaken. “Vergeten wordt, ook in de presentatie van het beroepenveld, dat ICT zoveel meer is dan programmeren of aan machines knutselen. Dat het gaat om functionaliteiten beschikbaar stellen. En als je dat weet te brengen op een manier die voor middelbare scholieren interessant is, dan bouw je misschien een brug naar die meisjes voor wie het ook een goed beroep zou kunnen zijn.”
Ook Harald van Kesteren, Technical Architect and Engineer bij Logica, stelt dat er twee kanten zijn aan ICT: de harde en de zachte. “Bij de harde kant gaat het om systemen, programmeren, leren werken met ICT-tools en -technieken. Dat is het beeld dat veel scholieren hebben bij computers en computer-techniek. Volgens mij is ICT hier het doel van het onderwijs. Dat spreekt vrouwen vaak minder aan.”
Bij de zachte kant gaat het volgens hem vooral om communicatie, motivatie, vormgeving, interactie tussen mensen en ‘mooie dingen maken’. In het beeld van veel scholieren horen deze aspecten niet bij ICT. “ICT is hier meer het middel om iets te bereiken. Dat spreekt vrouwen veel meer aan.” Hij pleit er dan ook voor om de beeldvorming van die zachte kant veel meer te koppelen aan ICT en hier ook meer op te focussen met vakken in het voortgezet onderwijs. “ICT als middel om dingen te bereiken, dat is toch altijd de bedoeling geweest?” Glasbergen vult aan dat bij die zachte kant ‘natuurlijk ook bètacompetenties horen’.
discussier mee: http://tinyurl.com/yj4cltv
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!