In Zuid-Limburg maken ze hbo’ers van mbo’ers

18 februari 2011

De dienstverlener en de hogeschool willen met behulp van een duaal leertraject inspelen op het groeiend tekort aan hoogopgeleide IT’ers dat in de nabije toekomst weer wordt verwacht. De opleiding kwam tot stand met hulp van de Provincie Limburg, die subsidie beschikbaar heeft gesteld om de regio aantrekkelijker te maken voor hoogopgeleiden. “Het tekort is een landelijk probleem en ook in de Limburgse contreien is het een behoorlijke uitdaging om aan voldoende goedgeschoolde IT’ers te komen”, vertelt Joanne Uijen-Zwueste, vicepresident HR bij Getronics.

Het duale traject begint met een baan bij Getronics op Maastricht Airport of in Sittard. Medewerkers die geïnteresseerd zijn in het onderwijsprogramma worden aangesteld als service agent op het Global Service Center. Hier werken zo’n 450 IT-professionals. Dit jaar moeten daar zo’n 150 nieuwe collega’s bij komen. Volgens Uijen Zwueste is het een behoorlijke uitdaging om die mensen te vinden.

Op het servicecenter worden IT-gerelateerde vragen en problemen van klanten opgelost, waarbij gebruik wordt gemaakt van een kennisdatabase. Als het probleem te ingewikkeld is, worden specialisten ingeschakeld. Een specialist, die de medewerkers zelf kunnen worden. Binnen drie jaar worden de medewerkers opgeleid tot netwerkspecialist met een bachelordiploma Netwerk Infrastructuur Design. “Leren door te doen is het motto. De studie wordt gevolgd naast een fulltime dienstverband, dus het is pittig”, vertelt Uijen-Zwueste. Op donderdagmiddag en -avond worden colleges gevolgd, op dinsdagavond is er online studiebegeleiding en aan de randen van iedere werkdag is er ruimte voor intervisie en coaching, zowel vanuit Getronics als Hogeschool Zuyd. De werkplekken van de deelnemers zijn zo uitgerust dat er gemakkelijk kennis kan worden vergaard en dat geldt ook voor de werkplek thuis. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van e-learningprogramma’s, videoconferencing en social media. Deelnemers kunnen inloggen in een virtueel klaslokaal en zo contact leggen met de docent, chatten en digitaal opdrachten indienen. Ook sociale media als Twitter spelen een rol in de opleiding.

Praktijkopdrachten op werkplekHet opleidingsprogramma gaat uit van de kennis en vaardigheden die de deelnemer al heeft en combineert theoretische onderbouwing met praktijkopdrachten op de werkplek. De praktijkopdrachten voeren de cursisten uit bij Getronics, waar ze relevante werkervaring opdoen. Daarnaast heeft het bedrijf zich intensief bemoeid met de inhoud van het lesprogramma. “Gedurende de opleiding, na het behalen van bepaalde vakken en certificaten, kunnen deelnemers doorstromen naar hogere functies en ook hun salaris stijgt dan mee. Je kunt dan denken aan functies in de tweede lijn of ze kunnen uitgroeien tot teamleider. Maar er kan ook een andere richting in worden geslagen, bijvoorbeeld die van technisch consultant, waardoor er een overstap kan worden gemaakt naar een andere afdeling binnen Getronics”, licht Joanne Uijen-Zwueste toe.

Tweemaal per jaarOp dit moment nemen er elf medewerkers deel aan het traject. Het gaat zowel om mensen die al wat langer in dienst zijn bij Getronics en zich verder willen ontwikkelen, als om nieuwe medewerkers die worden getriggerd door het duale leertraject. “Het gaat om jonge mbo’ers die net zijn afgestudeerd en toe zijn aan een baan met salaris, maar wel door willen leren, maar ook om mensen die al wat langer uit de schoolbanken zijn.”

Over enkele maanden volgt een tweede groep van maximaal vijftien personen. De komende jaren is het de bedoeling dat er tweemaal per jaar nieuwe lichtingen van start gaan. Deelnemers moeten minimaal een mbo-diploma hebben op niveau 4 en vooraf een selectieprocedure doorlopen. “Niet iedereen is geschikt voor het traject. Je moet je IT-kennis niet alleen willen verbreden en verdiepen, maar ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!