In memoriam: Tom West

27 mei 2011
Joseph Thomas West III, of gewoon Tom voor intimi, is op 71-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. West werd beroemd als hoofdpersoon in het boek 'The Soul of a New Machine' van Tracy Kidder. Deze uitgave won een Pulitzer Prize.

Tom West was hoofd van de afdeling die voor toenmalige computerbouwer Data General een nieuw systeem moest ontwikkelen. Doel was om daarmee rivaal Digital Equipment de loef af te steken. Het hele proces om tot de nieuwe architectuur te komen - door velen aangeduid als een worsteling - is door Kidder beschreven in zijn boek.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was The Soul of a New Machine haast verplicht leesvoer voor iedereen die in de IT werkzaam was. Mensen die lieten blijken het boek niet gelezen te hebben of zelfs de titel niet kenden, werden aangekeken alsof zij van een andere planeet kwamen.

Tom West en zijn team bouwden een machine die als de DG Eclipse op de markt werd gebracht. Het was een systeem met een 32-bits architectuur, wat in die tijd ongehoord was. "Tom was erg intelligent en hij gebruikte in vergaderingen soms woorden waarvan ik het bestaan helemaal niet kende", zegt Steve Wallach, toen lid van het ontwerpteam, later CTO van Convex en tegenwoordig oprichter van supercomputerbouwer Convey.

Wallach heeft het ooit gepresteerd om een woordenboek mee te nemen naar een stafvergadering, om termen als 'quintessential' en 'canard' op hun juiste waarde te kunnen schatten. "Tom vroeg me waarom ik dat dikke boek met me meesleepte en toen ik zei dat ik dat nodig had om te begrijpen waar hij het over had, kreeg ik bijna een draai om mijn oren", zegt Wallach.   

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.