‘Ik weet nu dat ik het niveau van de grotemensenwereld aankan’

23 april 2010

Waar kun je beter afstuderen op het gebied van testen dan bij een club die een van de belangrijkste testmethoden – te weten TMap – zelf heeft bedacht? Nergens, dacht Joost Jongman, en hij besloot te solliciteren bij Sogeti. “Ik wist dat de concurrentie groot was en het was ook nog eens het allereerste bedrijf dat ik benaderde, dus ik was dolgelukkig toen ik hoorde dat ik het geworden was”, vertelt de student Information Engineering.

Toen hij aan zijn stage begon, was hij ‘best wel zenuwachtig’. Hij maakte zich zorgen of hij het niveau van de ‘grotemensenwereld’ wel aankon, maar nu, halverwege zijn stage, is hij gerustgesteld. “De opleiding die ik volg, is een keer verhuisd, samengevoegd met studenten uit andere opleidingen en het curriculum is een aantal keren gewijzigd. Dus dan ga je je aan de vooravond van zo’n afstudeerstage toch afvragen of je wel aan de hoge eisen die werkgevers stellen kunt voldoen en de lesstof die je tot je hebt genomen niet achterhaald is. Gelukkig bleek dat erg mee te vallen”, lacht hij.

Van jongs af aan wist hij al dat hij een IT-studie wilde doen. Alles wat met computers te maken had vond hij op de havo al fascinerend. “Ik weet eigenlijk niet hoe dat zo gekomen is, want ik had geen rolmodellen in mijn buurt.” Na twee jaar Bedrijfskundige Informatica besloot hij te switchen naar Information Engineering. “Ik vond dat ik veel te weinig echte IT-vakken had gehad, de focus lag naar mijn idee te veel op economie.”

Tijdens zijn studie merkte hij dat zijn hart ligt bij het testen. “Ik vind het een enorm boeiend vak. Het is jammer en onterecht dat dit onderdeel van de IT zo’n stoffig imago heeft.” Daarnaast merkt hij dat sommige IT’ers testers maar lastig vinden. “Dan roepen ze: dankzij jou moet ik een systeem of applicatie opnieuw bouwen en heb ik extra werk. Maar je wilt toch dat wat je bedenkt en maakt goed is en dat de klant tevreden is? Uiteindelijk zal het je overigens juist tijd en geld besparen als je tijdens de ontwikkelingsfase op een goede manier test!” Volgens hem is niet iedere IT’er in de wieg gelegd voor het testvak. “Je moet niet alleen goed kunnen samenwerken en communiceren, je moet analytisch heel sterk onderlegd zijn, gestructureerd kunnen werken en uiterst kritisch zijn.”

Deze zomer hoopt hij af te studeren. Dan heeft hij er zes jaar hbo opzitten. Verder studeren ziet hij niet zitten: “Voorlopig ben ik er even klaar mee. Wat niet wil zeggen dat ik ben uitgeleerd, want dat ben je nooit in de ICT.” IT-talenten worden bij Sogeti net zo behandeld als ‘gewone’ werknemers. Dat betekent dat hij cursussen mag volgen en op mag gaan voor bepaalde certificeringen. “Natuurlijk heb ik mijn oog al laten vallen op een TMap-certificeringstraject”, lacht Jongman.

Het liefst gaat hij straks aan de slag als testconsultant. “Dan hou ik me niet alleen bezig met het testen zelf maar ook met de advisering eromheen.” Zijn voorkeur gaat uit naar loondienst, ‘want een baas geeft meer zekerheid’. Sogeti stond altijd al hoog op zijn verlanglijstje en na een aantal maanden stagelopen is dat onveranderd. Hij was dan ook aangenaam verrast toen hij onlangs hoorde dat het IT-bedrijf waar hij stage loopt weer aan het werven is. “Ik heb het idee dat ik hier op mijn plek zit, dus ik hoop dat ik mijn carrière hier voort kan zetten.”

Tot nu toe heeft hij persoonlijk niets gemerkt van de economische crisis. Wel ziet hij dat sommige studiegenoten die wat lakser zijn moeite hebben een stageplek te vinden. “Maar dat ligt voor een groot deel aan henzelf.” Bang voor de gevolgen van de crisis voor zijn loopbaan is hij niet. “Ik ben supergemotiveerd en dat scheelt een hoop. Bovendien zie ik dat de vraag naar IT’ers al weer aan het aantrekken is. Bovendien zal het belang van testen binnen de IT alleen maar verder toenemen, dus voorlopig hoef ik me geen zorgen te maken. Hoewel… het blijft de IT, dus morgen kan alles weer anders zijn.”

De IT-talenten houden een blog bij.

Joost Jongman

Leeftijd: 24 jaar

Studie: Information Engineering aan de Hogeschool van Utrecht

Afstudeerbedrijf: Sogeti

Opdracht: Primair ga ik me bezighouden met model-based testing (MBT) waarbij het beoordelen en verbeteren van de Testbasis een belangrijke rol speelt; secundair komt daarbij het opleveren van een mechanisme om te kiezen voor een juiste tool die ingezet kan worden bij model-based testing.

Wil later worden: Testconsultant

Typisch Joost: Analytisch, stressbestendig en kritisch

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!