Loopbaan

Carriere
Jaya Baloo

‘Ik pas niet in een hokje’

De carrière van securitytopvrouw Jaya Baloo.

Jaya Baloo © Avast
10 april 2020

Bij KPN heeft ze een serieus securityteam opgebouwd, nadat het bedrijf in 2012 was gehackt. Na haar overstap naar beveiligingsleverancier Avast werd ze gelijk geconfronteerd met een diepgaande hack daar. Ondertussen is ze ook Quantum-ambassadeur. Maar hoe is CISO Jaya Baloo eigenlijk in de IT-security gekomen? “Ik wou hersenchirurg worden, en toen astronaut.”

Een vrouw in IT, een vrouw in IT-security, een topvrouw in die economisch en maatschappelijk steeds belangrijkere discipline. Jaya Baloo, dochter van VN-topfunctionarissen, is nerd in hart en nieren. Zo haalt ze in gesprek met AG Connect de bekende techstrip XKCD aan: over dataencryptie en de ontsleutelingskracht van een 5-dollarmoersleutel. Want al is de digitale beveiliging (zoals dataversleuteling) nog zo sterk, simpele en soms brute middelen kunnen verrassend effectief zijn.

Wat wilde je worden toen je jong was?

“Ik wilde eerst hersenchirurg worden. Maar na een gesprek van een halfuur met een vriend van mijn ouders die in dat veld werkte, ontdekte ik dat het helemaal niet zo ontdekkend of pionierend was als ik dacht. Het was heel erg gestructureerd, haast rigide.”

“Als tweede wilde ik toen astronaut worden. Ik zie dat als missie voor de mensheid. Misschien heb ik de aandrang om de wereld te willen redden? Misschien heb ik dat van mijn ouders, die bij de Verenigde Naties werkten in New York. De droom van astronaut en ruimtevaart heb ik eigenlijk nog steeds wel. Dus Elon Musk, als je iemand nodig hebt voor SpaceX Starlink, voor de beveiliging bijvoorbeeld?”

Geen hersenchirurg, geen ruimtevaart. Het is IT-beveiliging geworden. Maar welke opleiding heb je dan genoten?

“Political science and international relations [politicologie en internationale betrekkingen - red.], wat zeg maar voor de VN was. Tijdens mijn studie aan de universiteit ontdekte ik echter dat interesse in een onderwerp niet gelijk opgaat met het werk dat je moet verrichten; je inspanning dus. Ik bleek een aversie te hebben voor papers schrijven.”

Hoe ben je dan in de IT, en in IT-security, terecht geraakt?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!