Loopbaan

Carriere
Felienne Hermans

'Ik hoop met De Programmeerbende een nog beter rolmodel te worden'

Hoofpersoon kinderboek gebaseerd op AG Connect-columnist Felienne Hermans.

Felienne Hermans © CC0,  Erik van 't Woud
25 februari 2020

Hoofpersoon kinderboek gebaseerd op AG Connect-columnist Felienne Hermans.

Wat als je school gehackt wordt en jij en je vrienden dankzij jullie programmeervaardigheden de enigen zijn die de daders kunnen opsporen? Dan ga je natuurlijk op jacht! Dat is exact wat Felienne en haar vriendjes in het boek De Programmeerbende doen. “We hopen een heel diverse groep kinderen aan te spreken”, vertelt universitair hoofddocent en  AG Connect-columnist Felienne Hermans, op wie de hoofdpersoon gebaseerd is.

De Programmeerbende is een spannende roman over programmeren, speciaal voor kinderen. Het boek leert kinderen echter niet programmeren, maar zit daar nog een stap voor, aldus de echte Felienne. “Het boek is bedoeld om kinderen te laten ontdekken of ze wel willen leren programmeren. Want hoe weet je nu eigenlijk of je dit leuk vindt, als er niemand in je omgeving is die programmeert?”

Nog beter rolmodel

Felienne raakte betrokken bij het boek toen schrijfster Inge Strijker – die ook docent en onderzoeker HBO-ICT is op Hogeschool Windesheim – iemand zocht die meer wist over programmeren. “Via een kennis kwam ze bij mij terecht. Ze vroeg mij of het allemaal wel realistisch was wat de kinderen in het verhaal doen. Ik heb haar toen gevraagd om een versie op te sturen, waar ik mijn ideeën aan heb toegevoegd. Zo werd het uiteindelijk een project van ons beide.”

Zo ontstond ook het idee om de hoofdpersoon te baseren op een jonge Felienne. “De vriendjes in het boek zijn gebaseerd op vriendjes die ik als kind ook had. En de namen van mijn ouders en zus kloppen ook. Maar mijn vader is geen politieagent en ik had als kind zeker geen iPhone. Die bestonden toen nog niet.”

Felienne hoopt kinderen bovendien niet alleen in het boek te kunnen inspireren, maar ook in het echte leven. “Ik hoop dat ik met De Programmeerbende een nog beter rolmodel wordt voor kinderen. Zij zien straks natuurlijk dat ik ook echt programmeur ben geworden.”

Diversiteit stimuleren

Hoewel de hoofdpersoon een meisje is, is het boek niet specifiek op meisjes gericht. Felienne hoopt juist een zo divers mogelijke groep aan te spreken. “Het boek laat zien dat je heel veel verschillende dingen kunt maken. Vaak wordt er alleen aan spelletjes gedacht, maar dat is niet voor iedereen interessant.”

Volgens Felienne kan het zelf kunnen maken van spelletjes minder interessant zijn voor bijvoorbeeld kinderen met een sociaaleconomische achterstand. “Die groep kinderen speelt mogelijk minder spelletjes op een gameconsole omdat ze er geen hebben of veel in het huishouden moeten helpen.” Daarom worden in het boek ook andere mogelijkheden aangesneden. “We laten bijvoorbeeld zien dat je ook een algoritme kunt maken om recepten op te vragen en te tonen, of om een kunstwerk te maken. Dan zie je dat programmeren ontzettend divers is.”

Dat kinderen hiermee in aanraking komen, vindt ze erg belangrijk. Zo hoopt ze dat op er op deze manier meer diversiteit ontstaat in het vakgebied. “Aan de Universiteit Leiden, waar ik werk, is slechts 9 procent van de ICT-studenten vrouw. Maar als ik kijk naar de online lessen die ik geef – gericht op kinderen van een jaar of tien – dan is dat 30 procent. Ergens tussen die leeftijden in gaat het dus fout.”

“Daarnaast wil ik laten zien dat programmeren ook gewoon een normaal beroep is. Er zijn al heel veel boeken over andere beroepen, zoals arts, politieagent of leerkracht. Maar over programmeurs nog niet echt. Ik hoop dat kinderen er op deze manier alsnog mee in aanraking komen en dan zelf bepalen of dit beroep wat voor ze is.”

Aan de slag met Scratch

De Felienne in het boek programmeert met de taal Scratch, waar de echte Felienne ook een “massive open online course” voor heeft opgezet. “We  hebben voor die taal gekozen omdat het een kindvriendelijke taal is, maar ook omdat het gratis is en je er niets voor hoeft te installeren. Bovendien kun je de taal ook in het Nederlands gebruiken, waardoor de drempel minder hoog is.”

Kinderen die het boek hebben gelezen of voorgelezen hebben gekregen, kunnen daarna ook zelf met de programmeertaal aan de slag. Op de website van De Programmeerbende staat uitgelegd hoe je de verschillende programma’s in het boek zelf kunt maken met Scratch.

De Programmeerbende wordt op 26 februari officieel gepresenteerd, maar is nu al in diverse boekhandels en bibliotheken verkrijgbaar.

Felienne Hermans

Felienne Hermans is universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit van Leiden. Hermans leidt daar de PERL-groep die onderzoek doet naar programmeren voor iedereen. Hermans schrijft ook columns voor onder meer AG Connect.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.