Loopbaan

Juridische zaken
IG IT Recht zoekt voor samenwerking binnen KNVI

IG IT Recht zoekt voor samenwerking binnen de KNVI

“Het is belangrijk dat juristen en informatieprofessionals kennis delen”, zegt voorzitter IG IT Recht Natascha van Duuren

Natascha van Duuren © Natascha van Duuren
17 juni 2020

“Het is belangrijk dat juristen en informatieprofessionals kennis delen”, zegt voorzitter IG IT Recht Natascha van Duuren

Niet alleen IT-juristen maar ook informatieprofessionals moeten zich bewust zijn van het rechtskader van het werk. “Daarom hoort digitaal recht, in elk geval op hoofdlijnen, thuis in de bestuurskamer van elk bedrijf en elke overheidsorganisatie”, zegt Natascha van Duuren, voorzitter van de IG IT Recht van de KNVI en advocaat-partner bij De Clercq Advocaten Notariaat.

In 2016 bracht de informatiegroep de eerste bundel uit: Digitaal recht voor IT-professionals. Daarna volgden de bundels ‘Multidisciplinaire aspecten van blockchain’ en ‘Multidisciplinaire aspecten van artificial intelligence’. “We proberen met de IG actuele onderwerpen multidisciplinair op te pakken. Naast de twee boeken, die samen met andere IG’s werden samengesteld, organiseerde IG IT Recht twee nationale debatten, ook over blockchain en AI. “We proberen de verbinding te zoeken en het samenwerken binnen de KNVI te bevorderen.”

Waarom is dat belangrijk?

“Het is belangrijk dat juristen en informatieprofessionals kennis delen. Dat gebeurt nog te weinig, helaas. Mensen spreken elkaars taal daardoor niet, waardoor dingen misgaan. Als je als jurist een goed contract wilt schrijven, moet je ook wel beetje weten waar het over gaat.”

In een eerder interview met de KNVI gaf Van Duuren aan dat ze merkt dat projecten worden afgeblazen omdat er te laat is nagedacht over de juridische kaders. “Ik zie ook projecten waarbij daar bij voorbaat wél oog voor is geweest, maar door een gebrek aan kennis met onvoldoende kwaliteit. Indien afspraken niet vooraf helder worden vastgelegd, zorgt dit bij de uitvoering van de overeenkomst vroeg of laat tot discussies. Discussies die regelmatig hoog oplopen, tot rechtszaken aan toe.”

Door de digitale transformatie, waar veel bedrijven nog middenin zitten, wordt die multidisciplinaire samenwerking alleen maar belangrijker, merkt Van Duuren. “De juridische aspecten moet je niet vergeten. Je kunt niet zeggen privacy by design toe te passen en dan pas de jurist aan het einde laten aansluiten. Van het begin af aan moeten disciplines samen optrekken, willen we dat Nederlandse bedrijven de digitale transformatie succesvol kunnen doormaken.”

Waar ben je trots op binnen de IG?

“Op onze bundels en debatten. Dat was het resultaat van samenwerking binnen de KNVI.”

Welke andere initiatieven starten jullie dit jaar?

“We hebben een Q&A opgezet waar KNVI’ers vragen kunnen stellen over digitalisering in het post-coronatijdperk. Dat kunnen vragen over verschillende onderwerpen zijn, bijvoorbeeld over de gevolgen van de pandemie voor gegevensverwerking of over onderwijs op afstand. We zetten de vraag uit bij een fellow (prominent lid) van de KNVI, die de vraag kan beantwoorden; niet alleen binnen onze eigen IG, maar ook over de andere IG’s.
Er stond nog een boek op het programma over cybersecurity. Ook dat onderwerp willen we multidisciplinair bespreken. Dat hebben we nu on hold gezet, maar gaat er wat ons betreft zeker komen. Ondertussen gaan we met de Q&A verder.
De rode draad is toch altijd wel dat we binnen de KNVI krachten willen bundelen om kennis te delen en van elkaar te leren. Dat zien we echt als toegevoegde waarde van de KNVI.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.