Innovatie & Strategie

Netwerken
wifi

IEEE buigt zich over 'mesh network'-standaard

Mesh zorgt voor gebalanceerde netwerkdekking.

20 juli 2005

Standaardenorganisatie IEEE begint deze week aan het beoordelen van vijftien voorstellen om te komen tot een standaard voor 'vermaasde' (mesh-) netwerken. Het gaat om WiFi-toegangspunten die draadloos met elkaar in verbinding staan en de werklast onderling kunnen verdelen. Met deze technologie kan een universiteits- of bedrijfscampus van een volledige en uitgebalanceerde WiFi-dekking worden voorzien.

Naar verwachting volgt in mei de eerste versie van de standaard, die de aanduiding 802.11s krijgt. Een aantal leveranciers installeert al dergelijke mesh-netwerken. Zo heeft Nortel Networks al een netwerk in Taipei gebouwd met wel 100.000 toegangspunten in een vermaasd netwerk dat dekking geeft in vrijwel de hele stad. Het nadeel is dat niet gestandaardiseerde apparatuur niet of gebrekkig overweg kan met infrastructuur van andere producenten.

Nadat de IEEE-standaard gereed is zal een Wi-Mesh Alliance gaan zorgdragen voor interoperabiliteitstesten zoals de WiFi-alliantie dat doet voor standaard draadloze netwerken. Een aantal producenten, waaronder Philips, heeft zich al aangemeld voor deelname in de Wi-Mesh alliantie. (Thijs Doorenbosch)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!