Beheer

Security

'Identiteitsfraude schaadt slimme meter'

29 januari 2015
Netbeheerders nemen maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude gegevens van de 'slimme meter' kunnen worden opgevraagd. Dat liet brancheorganisatie Netbeheer Nederland donderdag weten.

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen. Consumenten die inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online-apps die de gegevens van hun eigen slimme energiemeter doorgeeft.

Tijdelijke stop

Komende maand accepteren de netbeheerders even geen data-aanvragen van nieuwe adressen. Betrokken partijen zullen kritisch tegen het licht worden gehouden en er zal een gedragscode worden opgesteld. Dit om strenger controle uit te oefenen op de identiteit van de klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de invoering van het meternummer van de klant.

Politiek is geschrokken

Lid van de Tweede Kamer voor D66 Stientje van Veldhoven is geschrokken van het nieuws en wil ook een debat over de zaak: "Het zou niet mogelijk moeten zijn om zomaar bij anderen in te kunnen zien wat hun energieverbruik is. Het is belangrijk dat als mensen een slimme meter hebben, hun gegevens goed zijn beveiligd.''

D66 wil van minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten hoe het kan dat deze gaten in de beveiliging zijn ontstaan en hoe hij met het bedrijfsleven gaat regelen dat de privacy wordt gewaarborgd.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.