Overslaan en naar de inhoud gaan

'Identiteitsfraude schaadt slimme meter'

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen. Consumenten die inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online-apps die de gegevens van hun eigen slimme energiemeter doorgeeft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tijdelijke stop

Komende maand accepteren de netbeheerders even geen data-aanvragen van nieuwe adressen. Betrokken partijen zullen kritisch tegen het licht worden gehouden en er zal een gedragscode worden opgesteld. Dit om strenger controle uit te oefenen op de identiteit van de klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de invoering van het meternummer van de klant.

Politiek is geschrokken

Lid van de Tweede Kamer voor D66 Stientje van Veldhoven is geschrokken van het nieuws en wil ook een debat over de zaak: "Het zou niet mogelijk moeten zijn om zomaar bij anderen in te kunnen zien wat hun energieverbruik is. Het is belangrijk dat als mensen een slimme meter hebben, hun gegevens goed zijn beveiligd.''

D66 wil van minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten hoe het kan dat deze gaten in de beveiliging zijn ontstaan en hoe hij met het bedrijfsleven gaat regelen dat de privacy wordt gewaarborgd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in