ICT~Office: 2009 een onzeker jaar

15 mei 2009
Maar het zijn onzekere tijden, voegt de brancheorganisatie daar meteen aan toe. En dat blijkt ook wel uit het verloop van zijn eigen voorspellingen: begin dit jaar verwachtte ICT~Office nog een kleine groei van de ICT-bestedingen, van 1 procent tot 31,2 miljard euro. Vier maanden later is de situatie toch iets minder rooskleurig. Al blijft de ICT-sector het naar verwachting van ICT~Office wel beter doen dan gemiddeld. De Nederlandse economie krimpt volgens het Centraal Planbureau dit jaar met 3,5 procent.

De telecom- en internetsector, de C in ICT, sleept het grootste deel van de bestedingen in de wacht: 54 procent. Hardware en kantoortechnologie zijn goed voor 20 procent, 16 procent van de ICT-bestedingen gaat naar software en 10 procent wordt besteed aan IT-diensten. Alleen de bestedingen aan software zullen dit jaar nog enige groei laten zien.

Desondanks blijft ICT~Office zich zorgen maken over de arbeidsmarkt. De ontspanning die de crisis op de arbeidsmarkt veroorzaakt, zal van korte duur zijn, voorspelt de brancheorganisatie, en onvoldoende om de tekorten teniet te doen. Bij een verwacht herstel van de economie eind dit jaar, begin volgend jaar, blijft er sprake van een onvervulde vraag van 5200 man of vrouw, waar een instroom van maar 4250 nieuwe ICT’ers tegenover staat.

Ondanks de verplaatsing van standaardwerk naar lagelonenlanden blijft de behoefte aan ICT-specialisten groot, en groeiende, terwijl de instroom van nieuwe ICT’ers op de arbeidsmarkt de komende jaren blijft dalen. In 2013 zal het tekort daardoor naar verwachting oplopen tot een kleine 6000 ICT-professionals. Zelfs als de economische crisis langer duurt dan nu verwacht, zullen er na 2011 weer tekorten ontstaan die oplopen tot 2500 à 3000 in 2013, voorspelt ICT~Office.


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!