Loopbaan

Carriere
Thuiswerken

ICT'ers kwamen in 2020 nauwelijks anderen tegen

Veel burn-outklachten onder ICT'ers. 

© Dell
20 april 2021

Veel burn-outklachten onder ICT'ers. 

ICT'ers hadden in 2020 vooral digitaal contact met anderen en nauwelijks fysiek contact met collega's, klanten of passagiers. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO. Op financiële dienstverleners na werkten ICT'ers dan ook het vaakst thuis van alle beroepsgroepen in Nederland. Tegelijkertijd heeft deze beroepsgroep wel vaker dan gemiddeld last van burn-outklachten. 

Maar liefst 89% van de ICT'ers werkte in 2020 vanuit huis, blijkt uit de NEA. Een groot deel werkte zelfs exclusief in zijn eigen huis: ruim 42% gaf aan niet op andere locaties te werken. Net geen 30% werkte zowel thuis als op kantoor en nog eens krap 17% werkt op verschillende locaties, waaronder het eigen woonadres. Gemiddeld werken ICT'ers 27 uur per week vanuit huis.

Het vele thuiswerken heeft echter wel gevolgen, zeker voor de contacten die mensen hebben. Eén op de tien werknemers had vorig jaar nooit contact met anderen waarbij ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Onder ICT'ers ligt dat aantal veel hoger, namelijk op 29%. Wel hebben ICT'ers vaker digitale en telefonische contacten. 23% van de beroepsgroep gaf aan de hele dag digitaal contact te hebben met anderen. 

Ook valt op dat ICT'ers vaker last hebben van burn-outklachten en verzuim als gevolg van werkstress dan anderen. Van alle Nederlandse werknemers geeft 16% aan last te hebben gehad van burn-outklachten in 2020, maar onder ICT'ers is dat 18%. De helft van de ICT'ers gaf bovendien aan dat hun verzuim het gevolg is van werkdruk of werkstress. 

Meer beeldschermwerk

Door het vele thuiswerken, wordt er ook meer achter een beeldscherm gewerkt, constateren CBS en TNO. In 2019 werkten werknemers gemiddeld nog 4,1 uur per dag achter een beeldscherm, in 2020 was dat 4,4 uur. Zeker ICT'ers werken veel uren per dag achter een scherm: 91% zit er meer dan zes uur per dag achter. 

Opvallend is dat er minder werknemers zijn die vinden dat er (aanvullende) arbo-maatregelen nodig zijn ten aanzien van beeldschermwerk. In 2019 vond 26% van alle werknemers nog dat er aanvullende maatregelen genomen moesten worden, tegenover 24% in 2020. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.