Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-verantwoordelijke overschat omgang online veiligheid

ICT-verantwoordelijken vinden dat ze zelf goed omgaan met online gevaren. Ze geven zich een hoger cijfer dan gemiddeld. Toch maken ICT-verantwoordelijken in veel gevallen niet gebruik van beschikbare beveiligingsopties, zoals een wachtwoordmanager of de inzet van steeds een uniek wachtwoord.
© Unsplash
Unsplash

Dat blijkt uit het onderzoek Veilig Online 2020 dat Motivaction uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). ICT-verantwoordelijken geven zichzelf een 7,2 of hoger voor het veilig omgaan met online gevaren. Hoe groter de organisatie van de ICT-verantwoordelijke, hoe hoger het gemiddelde cijfer.

Geen wachtwoordmanager

Als gevraagd wordt naar de beveiligingsopties die worden gebruikt, blijkt dat ICT-verantwoordelijken in het groot-mkb vooral veel tools niet meer inzetten. Zo zegt slecht 27 procent van deze groep geen gebruik meer te maken van onbeveiligde sites om bestanden uit te wisselen. Bij ICT-verantwoordelijken in het klein-mkb en het grootbedrijf is dat percentage respectievelijk 41 en 51 procent.

Slecht 21 procent van de ICT-verantwoordelijken in het groot-mkb gebruikt een wachtwoordmanager. In het klein-mkb ligt dat percentage iets hoger, namelijk 27 procent,. In het grootbedrijf wordt door 41 procent van de ICT-verantwoordelijken een wachtwoordmanager gebruikt. ICT-verantwoordelijken in het grootbedrijf zeggen het vaakst een uniek wachtwoord te gebruiken, 40 procent geeft aan dit te doen. Bij ICT-verantwoordelijken van kleinere organisaties ligt dat percentage lager.

ICT-verantwoordelijk binnen het groot-mkb ervaren ook vaker belemmeringen bij het maken van back-ups en het automatisch uitloggen als de ICT-verantwoordelijken van kleinere of grotere organisaties. Ook de tweestapsverificatie wordt door deze groep eerder als een belemmering gezien.

Uit het onderzoek blijkt verder dat medewerkers in Nederland zich relatief weinig zorgen maken over hun digitale veiligheid. Slechts een kwart van de medewerkers bij bedrijven met meer dan 10 werknemers zegt zich hierover druk te maken. Hoewel deze groep haar eigen online gedrag als veilig inschat, ondernemen met name medewerkers van het grotere mkb relatief weinig acties om hun online veiligheid te waarborgen. Zo ligt het gebruik van antivirussoftware bij deze groep lager dan bij het kleine mkb en het grootbedrijf, net zoals het frequent maken van back-ups en het uitvoeren van updates.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in